Tržište

Promet u RS veći za 137 miliona KM

Promet u RS veći za 137 miliona KM
Foto: N.N. | Promet u RS veći za 137 miliona KM

BANJALUKA - Preko fiskalnih kasa u maloprodaji širom Republike Srpske u prvih šest mjeseci ove godine registrovan je promet od 3,62 milijarde maraka, što je za 136,7 miliona KM više u odnosu na isti period 2018. godine.

Ono što je posebno zanimljivo je da je ovoliki rast evidentiranog prometa ostvaren manjim brojem kontrola.

Naime, od januara do juna inspektori Poreske uprave RS su izvršili 1.801 kontrolu, što je za stotinak manje nego u prvoj polovini prošle godine.

Posmatrano po lokalnim zajednicama, najveći promet se bilježi u Banjaluci, i to 972 miliona, a što je za 50 miliona KM više u odnosu na uporedni period. Može se reći kako je to i očekivano s obzirom na to da je u pitanju najveća lokalna zajednica u Republici Srpskoj.

Značajan rast prijavljenog prometa evidentiran je i u Bijeljini, koji je u prvom polugodištu ove godine iznosio 410,1 milion KM, što je za oko 20 miliona KM više nego u istom periodu 2018.

U Doboju je evidentiran promet od 216,1 milion KM ili 8,7 miliona maraka više u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

U Poreskoj upravi RS kažu kako se zasluge mogu pripisati dobrom radu u oblasti fiskalizacije, ali i sprovođenju preventivnih medijskih kampanja u posljednjih nekoliko godina, što je u konačnici dovelo do poboljšanja discipline poreskih obveznika.

Dio prometa je, smatraju oni, iz sive zone došao u legalne tokove, a i svijest građana o uzimanju računa je paralelno s tim rasla.

"Očekujemo da će na prijavljivanje većeg prometa preko fiskalnih kasa u narednom periodu svakako uticati i izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama koje su stupile na snagu polovinom ovog mjeseca, kao i nagradna igra 'Deset računa izbroji i stan osvoji', u organizaciji Ministarstva finansija RS, a čiji je cilj podsticanje uzimanja fiskalnih računa i borba protiv sive ekonomije", kazao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave.

Inače, inspektori su kroz svoje kontrole sprovedene u prvoj polovini godine u 802 slučaja utvrdili nepravilnosti, zbog čega su izdali 872 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 610.000 maraka.

Istovremeno, za 305 poreskih obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.

Podsjećamo, nedavno je na snagu stupio znatno stroži Zakon o fiskalnim kasama Republike Srpske.

Inspektori neizdavanje fiskalnih računa kažnjavaju po novim pravilima i kaznama, koje se kreću i do 16.000 maraka za pravna lica.

Takođe, u toku je i nagradna igra Ministarstva finansija RS, a gdje građani sakupljanjem i slanjem deset fiskalnih računa mogu osvojiti jedan od četiri stana u Banjaluci. Procjene su da će zakonskim izmjenama i nagradnom igrom promet preko kasa i dalje rasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije