Tržište

Radnicima otkaz bez otkaznog roka

Radnicima otkaz bez otkaznog roka
Foto: N.N. | Radnicima otkaz bez otkaznog roka

SARAJEVO - Novi tekst Zakona o radu u Federaciji BiH, koji je krajem prošle sedmice utvrdila Vlada FBiH, loš je za radnike, jer ukidanjem "instituta čekanja", koji je u vanrednim okolnostima trajao do tri mjeseca, omogućuje da odmah ostanu bez posla, budući da poslodavac više neće biti obavezan na otkazni rok.

Ovaj zakon bi uskoro trebalo da bude upućen u parlamentarnu proceduru, a iz Vlade tvrde da u posebnim okolnostima, kakve su na snazi zbog virusa korona, Federacija nije u mogućnosti da primjenjuje stari tekst zakona.

Parlamentarci smatraju da se ukidanjem "instituta čekanja" i uvođenjem konsultacija poslodavcu omogućava da te konsultacije završi za minutu i odmah uruči otkaz radniku. U tekstu zakona koji je još na snazi otkazni rok je mogao trajati i 90 dana u slučajevima vanrednog stanja, odnosno  proglašenjem prirodne nesreće.

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH, za "Nezavisne" ističe da nije imao priliku vidjeti konačan tekst, ali ono što je pročitao u reagovanju sindikata pokazuje da se nije desila nikakva suštinska izmjena između prve i druge verzije osim što se Vlada FBiH poigrala nekakvim terminima koji na kraju završe sa istim ishodom kada je u pitanju radnik, a to je da ga poslodavac može što lakše otpustiti u momentima koji definišu stanje prirodne nesreće.

"Ova vlada je u toku svog mandata sve zakone koje je mijenjala mijenjala na štetu radnika", kazao je Žuljević.

Dodao je da nije očekivao ništa spektakularno u smislu koristi za radnike, te da je Zlatko Hurtić, savjetnik za ekonomska pitanja premijera FBiH, čovjek koji je "terminator" za uništavanje radničkih prava kada je u pitanju Vlada FBiH.

Na pitanje šta znači ukinuti "institut čekanja", Žuljević, koji je i doktor ekonomskih nauka po struci, kaže da je i u prvoj verziji teksta bila nova legislativa, odredba otpuštanja radnika u kojoj je poslodavac imao 90 dana otkazni period definisan po zakonu.

"Dakle, ono što je bilo tri mjeseca čekanje, pa vas onda 91. dan poslodavac može otpustiti, u stvari je bio samo novi model otpuštanja. E sad toga više nema, ali se uvodi sistem konsultacija sa sindikatom koji kao termin ne znači ništa i poslodavac ujutro kad vas pozdravi i uruči vam otkaz, on smatra da je s vama obavio konsultacije", ističe Žuljević.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za "Nezavisne" ističe da je novi tekst "anemičan", te da će ovo udruženje  uraditi nekoliko amandmana koje će ponuditi parlamentarcima kada dođe do rasprave u parlamentu.

Smatra da  tekst nije ono što je bila osnovna ideja poslodavaca, već da je njihova osnovna ideja bila da se svih  "tih nekih sedam instituta" u tekstu zakona iskonzumira prije nego što se da otkaz radniku.

"Tekst zakona je vrlo krut i  nefleksibilan i mi smo pokušali ovim novim tekstom, koji bi vrijedio samo u vanrednim okolnostima, da učinimo neke stvari fleksibilnijim, da zadnja opcija bude otkazivanje ugovora", rekao je Smailbegović.

Mevludin Bektić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika BiH koji djeluje u Federaciji BiH, kazao je za "Nezavisne" da je Vlada FBiH izmjene i dopune Zakona o radu utvrdila bez konsultacija sa sindikatom.

"Mi smo upali u razgovore, nismo mogli dozvoliti da se još više ugroze prava radnika, da im se umanji i najmanja plata. Vlada je bez našeg odobrenja i bez konsultacija utvrdila taj zakon i rekli su da je to u  dogovoru sa nama, što nije istina. Mi ćemo iznijeti svoj stav", kazao je Bektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije