Tržište

Trgovinski rat će svijet koštati 850 milijardi $

Trgovinski rat će svijet koštati 850 milijardi $
Foto: N.N. | Trgovinski rat će svijet koštati 850 milijardi $

​PEKING - Trgovinski rat između Vašingtona i Pekinga koštaće svijet oko 850 milijardi dolara, dok će američka ekonomija izgubiti oko 200 milijardi dolara, procijenile su Federalne rezerve SAD.

Ekonomisti su analizirali trenutnu situaciju i zaključili da je nesigurnost trgovinske politike narasla na nivo nezabilježen još od sedamdesetih godina prošlog vijeka.

U Federalnim rezervama smatraju da će komercijalni rat koštati SAD i svijet skoro jedan odsto njihovog BDPa.

Mark Tornton, stručnjak iz Mises instituta, vjeruje da će ukoliko se sadašnji trend nastavi i Donald Tramp odluči da još više pooštri odnos prema Kini rast globalnog BDPa u 2019. godini iznositi samo dva odsto, umjesto 2,6 odsto, izračunala je Svjetska banka.

Trampova administracija i dalje insistira na tome da sve njene antikineske mjere idu u korist SAD. U Bijeloj kući vjeruju da tarife omogućavaju smanjenje trgovinskog deficita između Amerike i azijskog giganta.

Tornton je rekao da se nakon posljednjih mjera Tramp nadao da će Pekingu oduzeti trgovinske preference i konsolidovati nacionalnu ekonomiju, zahvaljujući vraćanju proizvodnje u SAD.

"Ta ideja je trebalo da izazove pozitivan efekat, ali se u praksi to do sada nije dogodilo", ističe ekspert.

U praksi, antikineske mjere samo usporavaju rast nacionalnog BDPa. Tako se kompozitni vodeći indikator za SAD smanjio na 98,8 bodova, što je njegov istorijski minimum od 2010. godine.

Sergej Suverov, viši analitičar ruske investicione banke BKS Premijer, vjeruje da i Sjedinjenim Državama, poput Kine, prijeti opasnost da pretrpe znatne gubitke zbog trgovinskih sporova.

On predviđa inflaciju uzrokovanu rastom cijena kineske robe, smanjenje izvoza hrane i automobila iz SAD, kao i recesiju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije