Tržište

Ubistvo iranskog generala uzdrmalo berze

Ubistvo iranskog generala uzdrmalo berze
Foto: Tanjug/AP | Ubistvo iranskog generala uzdrmalo berze

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija pale sa najviših nivoa u 18 mjeseci, dok su cijene nafte porasle zbog napetosti na Bliskom istoku nakon vazdušnog napada Amerike na aerodrom u Bagdadu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,25 odsto.

Pritom su cijene akcija u Hong Kongu i Šangaju pale oko 0,2 odsto. U Singapuru i Južnoj Koreji indeksi stagniraju, dok su u Australiji cijene akcija porasle oko 0,6 odsto. Na Tokijskoj se berzi zbog praznika ne radi.

Na samom početku današnjeg trgovanja MSCI indeks dostigao je novi najviši nivo u 18 mjeseci, zahvaljujući jučerašnjim novim rekordnim dosezima berzanskih indeksa na Vol Stritu.

Ali, ubrzo su ti dobici splasnuli, dok je terminski S&P 500 indeks skliznuo 0,8 odsto, što znači da se danas poslijepodne može očekivati pad cijena akcija na Vol Stritu.

Ulagači su, naime, zabrinuti zbog rasta napetosti na Bliskom istoku, nakon što je rano jutros u Bagdadu ubijen moćni iranski general Kasem Sulejmani, a poginuo je i Abu Mehdi al-Muhandis, zapovjednik iračke policije.

Rakete su pale blizu teretnog terminala zapalivši dva vozila i ranivši više ljudi.

Pentagon je rano jutros potvrdio da je predsjednik SAD-a Donald Tramp naredio likvidaciju iranskog generala Sulejmanija.

"Američka vojska je na predsjednikovo naređenje donijela odlučne odbrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inostranstvu likvidirajući Kasema Sulejmanija", saopštilo je američko ministarstvo odbrane.

Sada se čeka reakcija Irana. Napetost između SAD-a i Irana porasla je na tom području nakon američkih privrednih sankcija koje su naštetile iranskoj privredi. Dvije strane su međusobno prebacivale odgovornost za napade na naftna postrojenja, na skladišta oružja paravojnih grupa i na vojne baze u kojima su stacionirane američke snage.

"Ostaje nejasno koliko bi ovaj američki napad mogao uticati na tržišta dionica. Sve zavisi od toga kako će reagovati Iran", kaže Tapas Strikland, direktor u Australia National Bank.

Ipak, tržišta dionica podržana su zahvaljujući nedavno najavljenim novim mjerama za poticanje rasta kineske privree, kao i optimizmom ulagača zbog dogovora između SAD i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta dvije najveće svjetske privrede.

(Seebiz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije