Tržište

Vodafone pokrenuo prvu 5G mrežu u Njemačkoj

Vodafone pokrenuo prvu 5G mrežu u Njemačkoj
Foto: N.N. | Vodafone pokrenuo prvu 5G mrežu u Njemačkoj

​Telekomunikacijski operater Vodafone pokrenuo je u utorak prvu komercijalnu 5G mobilnu mrežu u Njemačkoj. Mreža ima 25 odašiljača u Dizeldorfu, Kelnu, Dortmundu i nekim drugim gradovima, priopćila je njemačka novinska agencija dpa.

Korisnici Vodafona moći će koristiti mrežu danas, a korištenje ove brze veze koštat će ih dodatnih pet eura mjesečno. Vodafone trenutno nudi uređaje proizvođača koji omogućavaju povezivanje na 5G Huaweija i Samsunga.

5G Vodafone mreža je još uvijek vrlo ograničena - tvrtka u Njemačkoj osigurava 4G vezu sa 25.000 baznih stanica. U avgustu bi se broj stanica za 5G trebao povećati na 50.

"Ove godine namjeravamo razraditi i prikupiti odgovore", rekao je Gerhard Mack iz Vodafonea, dodajući kako planiraju ubrzati izgradnju mreže u 2020. i izgraditi hijade baznih stanica za 5G.

Na kraju iduće godine, svakih osam Nijemaca trebao bi živjeti u dosegu 5G stanice, a godinu kasnije, svaki četvrti, predviđaju. Dodaju da će koristiti postojeće 4G stanice, tako da "nećemo vidjeti mnogo više antena nego što ih je sada", rekao je Mack.

(Indikator.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije