Kolumne

9. maj je sveti datum

Petar Ivancov
Petar Ivancov

Prošlo je 75 godina od Velike pobjede. Za mene, kao i za sve Ruse koji su odrasli na pričama veterana, porodičnim pričama o ratu, 9. maj je sveti datum.

Kao što se u jednoj ruskoj pjesmi kaže: "Nemamo u Rusiji porodicu koja se ne sjeća svojih heroja." Jer zaista u Rusiji nema nijedne porodice koja u to strašno doba nije izgubila nekoga bliskog. Za ovu pobjedu naši narodi platili su milionima i milionima života, neljudskim patnjama, tišinom nerođene djece i suzama majki koje nisu dočekale svoje sinove...

Ne smijemo zaboraviti da su narodi Sovjetskog Saveza i drugih zemalja postali objekti mizantropske ideologije nacizma, a zatim žrtve agresije najmoćnije, organizovane i motivisane vojne mašine toga doba. Po cijenu strašnih gubitaka, doprinos SSSR-a porazu nacističke Njemačke bio je od presudnog značaja, kao i oslobađanju, naravno, zajedno sa saveznicima, Evrope od fašističke kuge. Pobjeda je postavila temelje poslijeratnog svjetskog poretka na načelima kolektivne sigurnosti i međudržavne suradnje i otvorila put stvaranju UN-a.

Međutim, nažalost, 9. maj nije sveti datum za sve. Svjedoci smo sve učestalijih pokušaja diskreditacije junaka, vještačkog podizanja sumnje u pravilnost puta koji su prošli naši preci, pisanja istorije na štetu interesa naše države. Njihov cilj je da se umanji doprinos Sovjetskog Saveza oslobađanju Evrope i Azije od fašizma i militarizma, da se prikaže SSSR kao jedan od krivaca za početak rata, da se izjednače žrtve i dželati.

Danas, nažalost, u nekim evropskim zemljama postavljaju se spomenici u čast nacističkih kolaboracionista, marširaju veterani SS-ovih divizija. Istovremeno, spomenici vojnicima oslobodiocima i mjesta sahrane poginulih boraca u nekim zemljama se podvrgavaju skrnavljenju i uništavanju. Sve je to uvredljivo za narode koji su podnijeli najteži teret borbe protiv režima mržnje.

Ponekad se čini da neke zapadne zemlje svjesno zatvaraju oči pred takvim pojavama radi oslobađanja od odgovornosti onih koji su sklapanjem sporazuma sa Hitlerom u Minhenu 1938. godine pokušali usmjeriti fašističku agresiju na istok. Otud želja mnogih u Evropi, uključujući i one čiji su preci surađivali s nacistima, da prekroje tu sramotnu stranicu istorije.

Mi u Rusiji sjećamo se i cijenimo podvig jugoslovenskih partizana, antifašista, koji su vodili odlučnu borbu protiv osvajača i nadljudskim naporima paralisali značajne snage neprijatelja širom Jugoslavije, pružajući na taj način neprocjenjivu pomoć Sovjetskom Savezu, koji je na svojim leđima nosio većinu tereta borbe u Drugom svjetskom ratu. Odajemo počast svim nevino ubijenim i poginulim u borbi protiv fašizma na području bivše Jugoslavije.

Drago mi je što sjećanje na te daleke događaje u BiH ne slabi, ovdje se poštuju tradicije antifašizma, cijeni se značaj pobjede nad fašizmom, koja je obezbijedila narodima Evrope slobodu, pravo izbora i mogućnost progresivnog razvoja. Bosna i Hercegovina doprinosi sprečavanju falsifikovanja historije, o čemu svjedoči, između ostalog, podrška tradicionalnoj ruskoj Rezoluciji Generalne skupštine UN-a protiv heroizacije nacizma.

Posljednjih godina broj jubilarnih manifestacija se povećava širom čitave zemlje. Čak i ove godine, uprkos pandemiji, u mnogim gradovima se polažu vijenci kod spomenika jugoslovenskim partizanima, antifašistima i žrtvama fašista i njihovih pomagača. Nedavno sam učestvovao u ceremoniji sjećanja na žrtve ustaškog koncentracijskog logora "Jasenovac" povodom 75. godišnjice njegovog oslobođenja od strane jugoslavenskih partizana. Devetog maja položiću cvijeće kod Spomenika palim borcima Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. u Banjaluci.

Praznik 9. maja je uistinu naš zajednički praznik. Simbolizira herojsku borbu naših naroda za nezavisnost i slobodno postojanje budućih generacija.

Ovo istorijsko pamćenje je temelj, koji nas danas ujedinjuje u borbi protiv izazova i prijetnji radi obezbjeđenja mira na Zemlji. Pouke Velikog otadžbinskog rata uče nas jedinstvu u borbi protiv savremenih prijetnji. Samo zajedničkim snagama možemo im uspješno odoljeti. Mi ne možemo dozvoliti da se virus netolerancije, ksenofobije, rasne ili druge superiornosti širi i pogađa umove ljudi. I to je naša sveta obaveza pred onima koji su krvlju i životom platili spas čovječanstva od strahote "smeđe kuge".

Čestitam svima naš zajednički praznik! Sretan Dan pobjede!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije