Kolumne

Britanski Tramp ruskog imena

Boris Džonson relativno je mlad i netipičan britanski političar. Naše znanje o ovom čovjeku veoma je skromno, iako se radi o izuzetno interesantnoj ličnosti. Porijeklo mu je prilično egzotično. Njegov pradjed po ocu bio je Ali Osman Kemal, koji se pokrstio u Vilfreda Džonsona.

Njegova baka je potomak vanbračne veze kralja Džordža II, tako da je u rođačkim vezama sa velikim brojem britanskog plemstva. Sa majčine strane ima rusko-jevrejske korijene. Rođen je u Njujorku 1964, a kada mu je bilo pet godina, porodica se seli u London. Završava Iton, najprestižniji koledž, a studira na Oksfordu. Nakon studija, nakratko je radio kao savjetnik za menadžment, a potom se počeo baviti novinarstvom. Postaje urednik magazina "The Spectator" 1999. Iz tog vremena sa simpatijama je ostao upamćen u Srbiji kao jedan od rijetkih novinara sa Zapada koji se otvoreno i oštro suprotstavljao bombardiranju Srbije od strane NATO alijanse. Posao novinara učinio ga je poznatim.

Džonson je postao član Konzervativne stranke 2001. Pored niza manjih funkcija koje je obavljao, 2007. se kandidovao i pobijedio na izborima za gradonačelnika Londona. Tu je funkciju obavljao od 2008. do 2016. godine.  Kao i u mnogim drugim slučajevima, funkcija gradonačelnika bila mu je odskočna daska za napredovanje u političkoj karijeri. Nakon ostavke Tereze Mej 24.7.2019. preuzima i mjesto premijera Ujedinjenog Kraljevstva. Na nedavno održanim parlamentarnim izborima njegovi su konzervativci naprosto počistili laburiste, što mu je širom otvorilo vrata da sprovede tvrdi Brexit. (Danas se čini nevjerovatnim da je jedno vrijeme Džonson podržavao ostanak Britanije u Evropskoj uniji.) Torijevci su pobijedili čak i u tradicionalno laburističkim izbornim jedinicama, tako da je osvojena većina od 365 mjesta u parlamentu. Njegov uspjeh porede sa rekordnim rezultatom Margaret Tačer sa izbora iz 1983, kada su konzervativci predvođeni Čeličnim Ledi osvojili 397 mandata.

Ipak, Borisov uzor u politici je Vinston Čerčil, o kome je čak napisao knjigu "Faktor Čerčil: Kako je jedan čovjek stvarao istoriju". Drugi ga porede sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, prije svega zbog njegove sklonosti ka skandalima, ističući njegovu satiričnu poemu o seksu turskog predsjednika Erdogana sa kozama ili izjave o kanibalizmu stanovnika Nove Gvineje. (Eventualnim kanibalima, primijetio bih, Džonson bi bio dobar zalogaj.) A zbog njegovih brojnih bračnih i vanbračnih veza i pratećih skandala, uprkos njegovom nemarnom izgledu, porede ga sa Džordžom Trećim.

U svakom slučaju, radi se o čovjeku ogromne energije. Džonson je uvjerljiv govornik i sjajan polemičar. Većina njegovih birača vjeruje da Džonson svojim optimizmom i energijom može odbaciti sve balaste (Evropsku uniju) i probuditi  i podići na noge uspavanog diva (Veliku Britaniju).

Međutim, predizborna obećanja su jedan, a ispunjenje istih sasvim drugi par opanaka. Uspavani div već odavno nije ona imperija u kojoj sunce nikada ne zalazi, već tek jedna veća i jača evropska država. Zato će i sam Brexit više značiti slabljenju Evropske unije nego jačanju Velike Britanije. Zbog Brexita, Džonson je stekao simpatije dvora, a posebno simpatije Sjedinjenih Država i Donalda Trampa. Ali, u današnjem svijetu SAD na Britaniju gledaju kao na svog malog brata i tu se ništa neće mijenjati. Tu su i Sjeverna Irska i Škotska koje nisu bile za Brexit i svakako da njihovu naklonost neće lako steći novi premijer. Jedan od posebno velikih izazova za Borisa Džonsona biće odnos prema Rusiji. Svakim danom odnosi Zapada i Rusije podsjećaju na stanje hladnog rata gdje se Rusija od strane Zapada optužuje za sve i svašta, pa čak i za krivca Drugog svjetskog rata. (Prvi je rezervisan za Srbiju.) U januaru naredne godine, javljaju mediji, Džonson će objaviti kontroverzni izvještaj o miješanju Rusije u politiku Britanije. Vidjećemo kud to sve vodi.

Biće potrebno mnogo državničke mudrosti, spremnosti i na kompromise da Boris Džonson odgovori na mnoge izazove koji su pred njim, da bi na kraju ispunio predizborna obećanja i vratio sjaj Ujedinjenog Kraljevstva.

(autor je satiričar)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije