Kolumne

Generičke mašine za obnovu nacije

Kontroverzni i povremeno opaki mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tvrdi da su Srpkinje majke čedomorke koje u svojim utrobama ubiju više dece nego što su to učinili Hitler, Musolini i Broz!

I "ovi" (Albanci) na Kosovu. "A onda hoćete da kao narod imamo blagoslov božiji!", zagrmeo je onomad mitropolit pastvi na liturgiji u Pećkoj patrijaršiji.

Njegova matična firma Srpska pravoslavna crkva ćutala je nekoliko dana  - a i još ćuti na krajnje upitno izjednačavanje zločina Hitlera, Musolinija i Tita, ali to je druga tema - ćutala je javno, sve dok se nije smirio slabašni glas civilnog sektora protiv te nečuvene optužbe, a onda je poglavar SPC patrijarh Irinej izjavio da su Srpkinje dužne da rađaju decu da bi obnovile srpsku naciju.

Ista meta, isto odstojanje, samo umivenijim rečenikom rečeno - Srpkinje su te koje zatiru naciju. Nerađanjem.

Ovog puta, prva (im) je odgovorila potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. Precizno: "Pustite žene da rađaju kada one to žele i nemojte ih prisiljavati na to…"  I još: "Žene ranije nisu mogle da iznesu svoje mišljenje kada je Srbija bila u ratovima i da budu na onim mestima gde su se donosile odluke, ali su bile tu kada su njihova deca, muževi i braća odlazili u rat, a odatle se možda nisu vratili ili su se vratili bez ruku i nogu."

Doduše, nije dodala da su na ratišta ispraćani uz blagoslov velikodostojnika SPC-a, ali nije zgoreg i na to podsetiti mada može izazvati gnev onih koji ratove pravdaju kao najbolje sredstvo za - očuvanje nacije.

Ova, na nesreću marginalna, polemika odvija se neposredno pošto je Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU praktično osporio pravo na "ženske" nazive zanimanja, naravno onih koja do sada nisu u širokoj upotrebi. Jer, kažu lingvisti: "Rodna neutralnost generičkog muškog roda u srpskom jeziku nije pretpostavka, već lingvistička činjenica: gramatički i prirodni rod imenica u srpskom jeziku nisu identični. Gramatike srpskog jezika u zvaničnoj upotrebi kažu da imenice koje znače vrstu, zvanje ili zanimanje označavaju bića oba pola (čovek/ljudi, pas, golub, pisac, sudija...). Stoga tvrdnja da upotreba generičkog muškog roda ugrožava prava žena biva u neskladu sa važećim stavom lingvističke nauke."

Dakle, žena kao mašina za obnovu nacije i jezička "rodna neutralnost generičkog muškog roda"! Čoveku - i muškom i ženskom - prosto dođe da zaurla pitanje: "Koji je ovo vek osvanuo u Srbiji?" Kog se vraga crkveni oci mešaju u ličnu politiku rađanja, a lingvisti uskraćuju ženama pravo da se u punom kapacitetu predstavljaju?

Znaju li i mitropolit i partrijarh da je Srbija sekularna država koja garantuje korpus GRAĐANSKIH prava svim svojim pripadnicima, uključujući ustavno pravo na samostalno odlučivanje o rađanju? To što u članu 63. malo nespretno piše da "svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece", ne znači da na takvu odluku imaju ljudi koji bi ovozemaljski svet trebalo da menjaju za onozemaljsku večnost i to, između ostaog, dokažu dobrovoljnim celibatom.

Znaju li ono da, otkako je veka i sveta, odluku o rađanju donosi žena? Ona je jedina koja rađa - sviđalo se to nekome ili ne priroda je tako udesila - a jedini ko ima pravo da u odluci učestvuje je njen partner. Ni crkva, ni država, napokon; prva samo može da se raduje venčanjima i krštenjima, a druga, kako nalaže drugi stav pomenutog člana, "podstiče roditelje da se odluče na rađanje dece i pomaže im u tome".

Ako crkveni oci baš hoće da se istaknu, neka ukinu taksu za venčanja i krštenja i "čedomorkama" sačuvaju neki dinar više za dečicu koju treba odnegovati i iškolovati u ovom skupom svetu. Štaviše, neka počnu da plaćaju porez na golemu imovinu kojom raspolažu i prihode koje stiču, pa će i oni aktivno podsticati rađanje punjenjem državne kase.

Slično tome, ako lingvisti pri SANU neće međusobno da se dele ne lingviste i lingvistkinje, neka svakome prepuste odluku. Na meni je da odlučim da li sam novinar ili novinarka, urednik ili urednica i niko nema prava da me kalupi u "generički muški rod", tvrdeći da je rodno neutralan. Poštapajući se pri tome nedorečenim pozitivnim pravom, jer, za boga miloga, u Ustavu piše predsednik, poslanik, ministar, poverenik…

I neka pogledaju malo bolje oko sebe: žene čine više od polovine stanovništva Srbije. Žene čine obrazovaniji deo Srbije. Žene su dominantne u nekim zanimanjima, a sve više ulaze i u teške muške tvrđave poput vojske, policije, ali i programerstva. Zar zaista moraju biti gospođe pukovnici (sem ako im je tako draže) ili gospođice programeri? Zar nije logičnije da su pukovnice i programerke?

Pravo žene da odluči hoće li, kada i koliko dece roditi i njeno pravo da bude i predsednica i naučnica i dobrotvorka i umetnica, pa i samo domaćica ako joj je to san - nije samo individualno pravo, već civilizacijska tekovina. Još više to je uputstvo svim devojčicama i devojkama da rođenjem nisu osuđene na korito i varjaču, već i da su njima dostupne visine. Ne smo bukvalno astronautkinjama, već svakoj od njih, makar bila rođena u Jataganmali.

A za obnovu i opstanak nacija podjednako su odgovorni svi ljudi, muški i ženski, svako za svoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije