Kolumne

Mediji po želji publike

Publika je napravila i zvijezde i žrtve na medijskoj sceni BiH. Publika je birala političare na osnovu katarze koju je proživljavala gledajući drame na različitim programima u BiH

Lideri najvažnijih stranaka u BiH sreću se češće sa međunarodnim zvaničnicima nego međusobno. Ako se i odluče za međustranačke razgovore, onda sebi biraju partnere sa kojima već imaju zajednički jezik, ali ni slučajno se ne upuštaju u razgovor sa onima koji imaju različita viđenja budućnosti BiH, njenih entiteta, kantona, opština, javnih preduzeća i ostalih institucija koje donose dobit onima koji će njima rukovoditi.

Njihova lična tvrdoglavost i politička nerealnost podigli su tenzije u BiH, pa se i penzioneri u prodavnicima i parkovima više bave stanjem u državi nego svojim mizernim primanjima od kojih nekako moraju da prežive mjesec pred sobom.

Naglo povećan broj samoubistava niko ne može dovesti u direktnu vezu sa političkom situacijom u državi, ali svakako može sa ekonomskom, koja je u uzročno-posljedičnoj vezi sa funkcionisanjem vlasti.

Pregled najčitanijih vijesti na bh. portalima pokazuje da najviše interesa kod čitalaca izazivaju upravo vijesti iz crne hronike, pa se ovdašnji narodi i građani živo zanimaju za brutalna ubistva, skokove s mosta i višespratnica, maloljetničko nasilje i krvave uviđaje na licu mjesta.

Od političkih susreta zanimljiviji su samo pobačaji folk pjevačica iz regiona i skandali u najnovijem šou realnosti u regionu.

Da li su i stanovnici ove zemlje u nekom nerealnom svijetu kao i lideri kojima su davali povjerenje na osnovu medijskih izvještaja?

Kako stvarno izgleda uobičajen dan u BiH ilustruje dio jutarnjeg programa na jednoj lokalnoj televiziji. Tema tog ponedjeljka je krvavi vikend u BiH, potkrijepljen prilozima o samoubistvima i saobraćajnim nesrećama. Uživo u program javlja se slušateljka koja pozdravlja voditeljicu i komplimentira joj na dobrom obavljanju posla i lijepom izgledu, a onda kaže da sama i bolesna preživljava sa 90 KM mjesečno i da je na ivici da izvrši samoubistvo. Voditeljica se odmah zahvali na pozivu i komplimentu i dodaje: "Drago nam je da ste se javili i nadamo se da ćemo Vas i dalje uveseljavati." Zaboravila je još reći - ako se ne ubijete do sljedeće emisije! Poslije je uslijedila muzička numera, vjerovatno neprimjerena programskom sadržaju i temi jutra.

Vjerovatno će ovih dana u medijima gostovati sociolozi, psiholozi, neuropsihijatri i ostali eksperti zaduženi da sporadično analiziraju uzroke sve češćih suicida. Neke nevladine organizacije sjetiće se društveno korisnih akcija, pa će organizovati okrugle stolove, simpozijume, a možda i štampanje brošura da pomognu posrnulim građanima. Sve o svom aktivizmu napisaće poslije u izvještajima donatorima prilikom pravdanja utrošenih sredstava.

Brzo će se zaboraviti novi krvavi vikend, a pažnju će opet privući sastanak političkih lidera ili posjeta nekog međunarodnog zvaničnika koji nosi spasonosno rješenje za BiH i njene stanovnike.

Crna hronika je, nažalost, jedina zajednička tačka na kojoj se bez razmirica sretnu i mediji u BiH. Za razliku od pristupa političkim temama, izvještaji o ubistvima i samoubistvima se manje-više poklapaju, osim ako pozadina opet nije politička. Ili ako nekome nije u interesu da iscenira političku pozadinu.

Ovih dana stanjem u medijima bave se svi u želji da pokažu ko je gori. Predmet analiza nije glupost koju je izrekla voditeljka gledateljki koja u eteru najavljuje samoubistvo. Time se neće baviti ni njen urednik. Nikoga ne zanima što jedan javni servis pozove gledaoce da se uključe u program, daju im broj telefona gdje mogu poslati pitanje putem SMS-a i za to će platiti 0,60 KM, a onda na kraju emisije voditelj kaže da mu je žao što nije postavljao ta pitanja, ali je zahvalan gledaocima koji su imali interesa za tu emisiju. Usput, voditelj, kao i njegova koleginica prethodno veče, imao je ispred sebe laptop gdje valjda probavaju "desni klik" i bulje u monitor, dok sagovornici vode emisiju i zamalo fizički ne nasrću jedni na druge. Od njihove neinformisanosti i nezainteresovanosti samo su gore njihove kolege koje padaju u vatru i napadaju sagovornike jer imaju svoje mišljenje. Politička pozadina ovdje više nije ni bitna, jer kao u svakoj drami potreban je sukob, pa tako i u ovim koje se odigravaju na malim ekranima. Regulatorna tijela i programski savjeti ne reaguju nikad. Novinarske seminare vode uvijek isti ljudi koji godinama nisu uradili ništa osim izvještaja o finansiranju svojih projekata. I na kraju, sve ovo radi se zbog publike. Ta publika voli sukobe, voli krvave vikende, pikanterije iz svijeta estrade i živi svoj šou realnosti. Publici treba dati ono što voli, treba joj uljepšati dan i pustiti je da se saživi sa svojim junacima. Publika pravi zvijezde, a medijski prostor u BiH je estradna scena. Oni koji se bave istinitom i brzom informacijom nikada neće postati zvijezde. Rijetki intelektualci koji su htjeli besplatno davati komentare bez prigovora da se njihovo vrijeme plaća postali su meta u medijskoj disciplini "pljuvanje u dalj". Nakon nekoliko medijskih istupa završiće na rubu srama i poslužiće za kreiranje nove TV drame.

Publika je napravila i zvijezde i žrtve na medijskoj sceni BiH. Publika je birala političare na osnovu katarze koju je proživljavala gledajući drame na različitim programima u BiH. Publika će čekati da vidi ko će s kim razgovorati, ko će se s kim dogovoriti i ko će joj krojiti sudbinu u državi krvavih vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije