Kolumne

Povodom apela za "rigorozno procesuiranje"

Branko Perić
Branko Perić

Ambasada SAD u BiH uputila je ovih dana čestitke OSA i SIPA povodom hapšenja jedanaest osoba koje sumnjiče za učešće u terorističkim aktivnostima u ratu u Siriji ("Dnevni avaz", 15.11.). Istovremeno, iz Ambasade su upućeni apel Tužilaštvu BiH da "rigorozno procesuira takve slučajeve" i poziv ostalim institucijama vlasti da nastave borbu protiv terorizma i boraca na stranim ratištima.

Ne znam šta da kažem o čestitkama koje domaćim institucijama stižu iz stranih ambasada. Odavno ne znam šta je dobra dipomatska praksa.  Ali, imajući u vidu da SAD pomažu reformu pravosuđa i državnih institucija i da su dobile mandat da izgrađuju i obučavaju domaće policijske institucije, mogu da prihvatim da se čestitanje uklapa u već "stečena prava".

Zabrinut sam zbog apela za "rigorozno procesuiranje", koji je upućen Tužilaštvu BiH i ostalim institucijama vlasti povodom jednog hapšenja. U našem razumijevanju kulture govorenja, pozivanje na "rigorozno procesuiranje" može jedino da znači poziv za lišavanja slobode i pritvaranje. U demokratskom društvu koje slobodu priznaje kao najveće i neprikosnoveno ljudsko pravo i civilizacijsku vrijednost,  takav poziv bi trebalo da bude osuđen kao poziv na kršenje ljudskih prava. Da je takav apel povodom bilo kojeg tužilačkog slučaja uputilo Ministarstvo pravde BiH, ili bilo koji drugi organ izvršne vlasti u BiH, svi bi to osudili kao nedopušten pritisak na pravosuđe i ugrožavanje tužilačke samostalnosti i nezavisnosti. Prva bi se s takvim saopštenjem  oglasila Ambasada SAD, kao što je redovno činila kad god su stizale prijetnje pravosuđu. U pravosudnoj zajednici to se prihvatalo kao snažan znak podrške.

Dakle, formulacija saopštenja je zbunjujuća! Kakva je to poruka i kome? Jedni će nagađati da se izgubilo povjerenje u pravosuđe na državnom nivou nakon niza skandaloznih slučajeva u posljednje vrijeme. Ima razloga za zabrinutost, slažem se. Terorizam je globalno i ozbiljno pitanje, ne bi stvar trebalo prepustiti ljudima sa sumnjivim profesionalnim sposobnostima. Drugi će reći da se na taj način šalje prijetnja radikalnim islamistima, ma gdje bili, da će i u BiH biti strogo procesuirani.  Hoću da vjerujem da se radilo o nespretnoj formulaciji administracije i neupućenosti u nijanse pravosudne nezavisnosti.

Zabrinut sam zbog apela za "rigorozno procesuiranje", koji je upućen Tužilaštvu BiH i ostalim institucijama vlasti povodom jednog hapšenja

Zamjeriće mi što pridajem previše pažnje jednom saopštenju (kavih je u BiH bezbroj u jednom danu). Zašto to činim? Zbog toga što će se apel iz Ambasade SAD u Sarajevu različito čitati! Zajednička matrica svih čitanja svodiće se na tezu: američka ambasada utiče na policijske službe i pravosuđe BiH! To će dodatno podrivati ugled pravosuđa i povjerenje javnosti u njegovu nezavisnost. Nisam siguran da to koristi interesima i ugledu američke administracije u BiH. Može Ambasad SAD da takve apele šalje političarima i izvršnoj vlasti. Države su pozvane da zajedničkim snagama djeluju protiv globalnih problema. O tome već postoji sporazum.  Ne bi to trebalo činiti pravosudnim institucijama povodom, i u vezi, konkretnih pravosudnih slučajeva. To je ključni uslov da se sačuvaju samostalnost i nezavisnost pravosuđa i neophodno povjerenje u pravosudni sistem. Ako izgubimo tu fundamentalnu osnovu nezavisnosti, srušićemo ionako slabašan autoritet pravosuđa.

Saopštenje Ambasade ima logičnu osnovu: BiH je poodavno otvorila vrata teroristima. Sud BiH je to izrekao  prije nekoliko godina prilikom izricanja presude u slučaju "Jašarević". Samo je jedna novinska agencija prenijela upozorenje suda (Anadolija).  Bilo je mnogo prilika, i prije i poslije slučaja "Jašarević", da se povodom terorizma i budućih ratnika iz BiH po bijelom svijetu oglasi Ambasada SAD. Nije potrebno pravosuđe  opominjati o globalnoj opasnosti od terorizma koje se oglašava i u našem dvorištu. Nije ono odgovorno za njegovu pojavu, niti će ga ono iskorijeniti i onemogućiti.

Ima mnogo kontroverznih pitanja, i teorijske i praktične prirode, u vezi s progonom onih koji priželjkuju i podržavaju terorizam i učestvuju u ratovima na prostoru drugih država. Maoče, Bočinje i druge enklave, u koje država nerado navraća, ne bi smjele postati prihvatilišta za buduće teroriste. Ali, to nije problem pravosuđa nego dugoročne državne politike. Možda bi ambasade zapadnih zemalja mogle apel usmjeriti u tom pravcu.

(autor je sudija Suda BiH)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije