Kolumne

Sfterracon

Devetog novembra ove godine, u organizaciji Sci-Fi društva iz Beograda, u prijestolnici Srbije održana je druga konvencija naučne fantastike, pod nazivom SFTERRACON 2. Centar dešavanja bio je Kulturni centar "Božidarac" na Vračaru, a ono što je ovaj događaj izdvojilo od sličnih, to je da su konvenciji prisustvovali gosti iz svih bivših jugoslavenskih republika. Dakle, prvi put tu su bili predstavnici Slovenije i Makedonije.

Ali, osvrnimo se kratko i na ostala dešavanja u "Božidarcu", koji se nalazi tačno preko puta čuvene Muzičke škole "Josip Slavenski". U dvorani, svoje slike je izložio predsjednik Sci-Fi društva Svetislav Filipović Filip, kao  najbolju ilustraciju za događanja. Nedavni gost Banjaluke Zoran Stefanović održao je predavanje o srpskom i jugoslavenskom SF stripu i strip-autorima i ilustratorima. Neki od njih ostavili su značajan trag u evropskim i svjetskim okvirima. Predavanje o srpskom SF filmu održao je Jovan Ristić, da bi potom bio upriličen razgovor sa Zoranom Živkovićem, najprevođenijim živim srpskim piscem, dobitnikom značajnih međunarodnih priznanja, čija djela su obavezna srednjoškolska lektira u Portugalu. U interesantnom i duhovitom izlaganju, Živković nam je otkrio i nekoliko svojih anegdota, posebno iz njegovog intervjua sa velikanom naučne fantastike iz Poljske Stanislavom Lemom. Počev od problema oko jezika sporazumijevanja, pa do problema sa fotoaparatom koji je Lema snimao samo do pola glave! Na kraju je intervju ipak uspio i objavljen je u tada popularnom "Startu".

Na okruglom stolu predstavnici svih regionalnih festivala predstavili su svoj rad i dostignuća. Posebno bih istakao začetnika ideje regionalnih festivala Mirka Grdinića i Davora Šišovića iz Pazina. Svi ostali ugledali su se na njihov rad, a najviše u tome je ostvario Dragić Rabrenović iz Bijelog Polja, čiji festival je postao kultni regionalni festival. Bosnu i Hercegovinu predstavljali su Anto Zirdum, ugledni književnik, pokretač festivala "Škavacon", iz Viteza, koji ima velike ambicije. Zatim, sarajevska književnica Alma Zornić, čiji književni rad su u kratkom vremenu prepoznali u regionu. Alma se iskreno bori da izgradi mostove povjerenja i prijateljstva, kako u samoj Bosni i Heregovini, tako i u regionu. Ulaže napore da najprije uokviri bh. književnu scenu, kako pisce koji pišu na bosanskom, tako i one koji pišu na srpskom i hrvatskom. Nadam se da njeni napori neće biti uzaludni, mada je sigurno da će nailaziti na otpore i opstrukcije. Ponekad je lakše ujediniti region nego BiH! Treći u našoj ekipi (k'o u predsjedništvu!) bila je moja malenkost. Moja obaveza bila je da svojim aforizmima, od kojih su neki i SF, opustim učesnike i publiku u "Božidarcu", u čemu sam, čini se, po smijehu prisutnih, i uspio. A i publiku su uglavnom sačinjavali elita iz ostalih beogradskih SF društava i klubova, kao i ugledni pisci i ilustratori i strip-crtači. Goran Skrobonja, Kristijan Šarac, Ivan Nešić, Dragoljub Igrošanac, Mira Satarić, Željko Pahek, Zoran Petrović, samo su neka od imena prisutnih. Na kraju, domaćin je podijelio zahvalnice za doprinos promociji fantastike, koju je uz ostale dobio i potpisnik ovih redova. Uslijedilo je neformalno druženje. Bilo mi je izuzetno drago da sam se ponovo sreo i sa Tamarom Lujak, književnicom i urednicom, koja je i vodila program, kao i sa piscima Goranom Ćurčićem i Tihomirom Jovanovićem iz Sci-Fi društva. Sklapana su nova prijateljstva, razvijana su stara.

Dakle, nažalost, i pored određenog napretka,  fantastična  književnost, i umjetnost uopšte, na ovim našim prostorima  i dalje se smatra trivijalnom, ma kako velike rezultate da ostvaruje i van granica svojih zemalja. Što je van pameti, ako  se osvrnemo na Evropu i svijet. Ali, kod nas i dalje vladaju predrasude koje rađaju podjele, podozrenja i mržnju. Danas su 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zaustavljen je rat, ali mi i dalje u svemu, ali baš u svemu, tražimo teme za razdore i svađe, a ne ono što će nam razbistriti um, ujedinjavati nas i voditi naprijed. Govorimo i pišimo jezikom tolerancije. Gradimo mostove povjerenja i prijateljstva dok još ima ko da ih gradi. Ugledajmo se i na pisce i ljubitelje fantastike koji već odavno idu tim putem, iako  je normalno da stavovi i mišljenja nekad i ne moraju biti identični. To nikako nije razlog za mržnju ili sukobe.

(Autor je satiričar)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije