Kolumne

Škavakon (utočište u prirodi)

Na banjalučkoj autobuskoj stanici mjerilo je 36 stepeni Celzijusa. U autobusu bez klime i nekoliko stepeni više. Ni blizu idealnim uslovima za putovanje, ali radovao sam se susretu sa dragim prijateljima iz regiona, a iz svijeta fantastike. Naime, razlog mog polaska na put bila je 1. međunarodna konvencija fantastične književnosti u Vitezu, pod nazivom "Škavakon" (Scavacon). Na izlasku iz Donjeg Vakufa, prema Komaru, zvoni mi telefon. Sarajevska spisateljica fantastike Alma Zornić sa svojim suprugom Fahrom i iz Beograda pristiglim piscem Tihomirom Jovanovićem krenuli su kolima iz Sarajeva ka Vitezu i svratiće u Travnik. Tu će me čekati, da zajedno odemo na najbolje ćevape u gradu. Pauza, u bašti ćevabdžinice, uz brzu i svježu Lašvu, zaista mi je prijala. Put sam nastavio kolima s njima i na vrijeme smo stigli u Vitez, varoš od 7.000 duša.

U HKD "Napredak" dočekao nas je naš domaćin i osnivač festivala, književnik Anto Zirdum. (Zvanično, osnivač festivala je UG "Viteški ambijentalni teatar", čiji utemeljitelj je ovaj energični čovjek.) Već su bili pristigli predstavnici pazinskog festivala, pisci Mirko Grdinić i Davor Šišović. Šišović je inače poznat i kao uspješan učesnik i pobjednik mnogih kvizova. Iz Bijelog Polja, iz Crne Gore, stigla je brojna ekipa njihovog festivala "Refestikon", koju su činili uglavnom uposlenici Radija Bijelo Polje, na čelu sa direktorom Dragićem Rabrenovićem. Pristigli su polako i pisci iz Bugojna, Travnika, Žepča, Zenice.., zastupljeni u zbirci nastaloj na pratećem konkursu.

Uslijedio je večernji program u sali HKD "Napredak". Goste je pozdravila Marija Grabovac, pomoćnica načelnika opštine za kulturu, a festival je proglasila otvorenim  Katarina Velte, tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja, kulture i sporta.  Članovi HKD "Napredak" upriličili su zanimljiv umjetnički program, kojem je prethodila himna "Škavakona", nastala po temama muzičkih djela iz svih naših regiona. Himna će se morati još doraditi i "usaglasiti". Zasad nema riječi, pa se ipak nadamo da neće doživjeti sudbinu himne Bosne i Hercegovine. Potom su se predstavili partnerski festivali, Šišović je predstavio dva iz Pazina, koji su se razvili od skromnih početaka Kluba "Žil Vern", a izrasli u uzor za sve ostale festivale s jugoslovenskih prostora. Jovanović je predstavio beogradsko udruženje "Sci&Fi" i njihov kapitalni izdavački porojekat "Regia fantastika", da bi na kraju Rabrenović predstavio jedini regionalni festival u Crnoj Gori "Refesticon", koji izrasta u kultno mjesto. To je ujedno bio i način da se publici u prepunoj "Napretkovoj2 sali prestave i ciljevi "Škavakona". To sve, ali malo drugačije. Uz popularizaciju fantastične književnosti, jedan od ciljeva je podizanje ekološke svijesti i povratak prirodi, kao i očuvanje kulturno-istorijske baštine Viteza, s posebnim akcentom na arheološko nalazište, gradinu Škav, po kojoj festival i nosi ime, a nalazi se u mjest Večeriska, kod Viteza. Veče je završeno premijerom izuzetno interesantnog dokumentarca "Čuvari budućnosti" Faruka Sokolovića.

Narednog dana, nakon doručka, uslijedio je uspon na Škav (škav, skav - jama, pećina). Za potpisnika ovih redova, zbog neadekvatne obuće, taj dio je bio naročito zahtjevan. Cipele bez šara, a ne patike, bio je moj težak previd na ionako zahtjevnoj, strmoj stazi prema Škavu. Koprcao sam se i nogama i rukama. Ipak i uspio!

Na vrhu gradine održan je kraći umjetnički program uz orkestar harmonika, a zatim je uslijedilo predstavljanje priča i pjesama autora zastupljenih u zbirci, koji su našli vremena i načina da dođu. Velika mi je čast da se i jedna moja priča našla među koricama ove knjige zajedno s djelima Tihomira Jovanovića, Alme Zornić, Sanele Piranić, Mirka Grdinića, Davora Šišovića, Dragića Rabrenovića, Gorana Ćurčića i mnogih drugih.

Nakon promocije, uslijedio je ručak i rastanak do neke nove prilike. Ali na kraju, treba napomenuti da se povratkom prirodi čovjek oplemenjuje i oslobađa mržnje, a druženjem ruši barijere predrasuda. Dva bitna momenta, posebno za sredine u kojima ni danas nacionalna podvojenost nije iščezla.

Književnik Anto Zirdum iznio je ogroman teret organizacije na svojim plećima, zato se nadam da će lokalna zajednica i Kanton Srednja Bosna podržati njegov trud, kako bi festival opstao i nastavio svoju plemenitu misiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije