Kolumne

Slučaj Cukerberg i nova nada

Malena Maks je već ušla u istoriju - povodom njenog rođenja otac Mark Cukerberg i majka Prisila Čen pokloniće 99 odsto svojih akcija u "Fejsbuku" u dobrotvorne svrhe.

Oko 45 milijardi dolara.

Fond će brinuti da deca u svetu imaju iste razvojne šanse. Osim osnovnog uloga, prikupljaće i plasirati donacije. Logično je pretpostaviti da blagodarnost fonda neće zavisiti od boje kože i porekla dece, a najbolje bi bilo da pipke pusti tamo gde se rađa najviše mališana sa najmanje mogućnosti za, ne napredak i uspeh, nego ogoljeni život, preživljavanje.

U favelama, straćarama, nadomak razuđenih ratišta, sirotištima, azilima za male beskućnike, azilima za migrante svih vrsta, popravnim domovima... Svuda gde najmagičniji izvor života postoji, ali nema ko da ga održava i podstiče da raste, razvija se, jača.

I, ne zaboravimo, tata Mark će dva meseca biti na "porodiljskom" bolovanju. Zvanično se to zove, bar u Srbiji, odsustvo za negu deteta; mogu da ga koriste mama ili tata, zavisno od dogovora, po rođenju deteta ili u slučaju bolesti. Sličnu mogućnost imaju sve zemlje u regionu, ali kao i u Srbiji tek se promil očeva usudi da formalno koristi to pravo. Posebno ono "porodiljsko". Čak i kada majka zarađuje mnogo više, pa je njeno odsustvo sa posla mnogo skuplje po kućni budžet.

Ne ide, jel' da? Zna se ko nosi čakšire, ko suknju.

Zašto su glavna vest i njen dodatak važniji od nepostojećeg državnog udara u Srbiji, sve izglednije propale prodaje Telekoma, najveće ikada - zar se postavlja pitanje? - konferencije OEBS-a koja je počela u Beogradu, pa čak i samita o klimatskim promenama u Londonu?

Zašto? Zato što jedina u moru ludila, oficijelnosti, spinova, propagandnih trikova i sličnih marifetluka koji se plasiraju kao vest budi nadu.

Budi nadu da će se svet, upravljan neverovatnim gestom potpuno neverovatnog para, usuditi da digne oči sa strašne prošlosti i turobne sadašnjosti i uložiti mali napor da porazmisli o tome šta ostavlja budućnosti. Svojoj deci, našoj deci, svačijoj deci. Kakav svet ostavlja i kome?

Od nemerljivog značaja je profil tate, osnivača najuticajnije i najraširenije svetske društvene mreže Fejsbuk, čiji gestovi, hteli ili ne, moraju podubiti pažnju svih njenih fanova i korisnika. Prevashodno mladih, koji i čine gro klijentele. Koja se meri stotinama miliona ljudi. Dakle, mreža uticaja je obezbeđena, a to je u svetu naprednih tehnologija najjače sredstvo za dolaženje do cilja. Lošeg, pokazuje nam rastući terorizam, ali i dobrog, pokazuje mnoge humanitarne akcije širom sveta.

Reči u slavu para Cukerberg/Čen, iako liče na hvalospev, nisu to, pre svega, zato što se moraju sačekati osnivanje fonda i pravila njegovog rada da bi se iole ozbiljnije razmišljalo i pisalo o mogućnostima i uticaju na budućnost. Ali, to ne brani da sanjamo budnih očiju, jer je sama najava dovoljna da nas vrati u našu stvarnost i, nadajmo se, podstakne neke ovdašnje manje teške, ali za naše uslove preteške, finansijske moćnike da se priključe inicijativi ili da nešto slično udruženi učine.

Zašto? Prema zvaničnoj statistici centara za socijalni rad u Srbiji 102.662 dece odrasta u porodicama koje bukvalno ne znaju da li će sutra imati za hleb i mleko. Ranka Savić iz skupštinskog Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu isključenost i smanjenje siromaštva podseća da je početkom godine 140.000 dece do 13 godina bilo siromašno. To je ono najteže siromaštvo ispod linije bede.

Tamne boje potcrtava i podatak da je više od 40 odsto mlađih od 30 godina bez posla, pri čemu tri petine traži prvi posao. Dakle, ako se i usude da rode decu, ona će se pridružiti onoj zabrinjavajućoj armiji gladnih.

Zašto? Pošle sedmice obeležen je Međunarodni dan borbe protiv seksualnog zlostavljanja dece - Srbija ne beži od svetskih standarda, pa se nedeljno službama za prevenciju prijavi sedam slučajeva - pet-šest devojčica i jedan-dva dečaka. U zbilji ih je desetak puta više, samo se o njima ćuti. Podaci o drugim vidovima nasilja nad decom su još dramatičniji, a najviše je naprosto zanemarene dece. I nadasve, previše je dece koja nemaju mogućnosti da razvijaju svoje sposobnosti.

Prvi uzrok je prosto nasprosto manjak novca koji povremeno dobija drastične oblike bede, a drugi inercija države koja svoju ulogu minimizira. Često zbog manjka para, a još češće zato što je lakše dati socijalnu pomoć nego zaista brinuti o nekome.

Na drugoj strani, dabome, ima dece koja od pelena dobijaju previše svega, uključujući i ključeve ovozemljaskih carstava - kad stasaju za razgranate poslove svojih roditelja i nasleđivanje svakovrsnih moći... 

Ima, naravno, puno dece čiji se roditelji i nastavnici trude da ih vode ispravnim putevima odrastanja - da nije tako sve, onaj naš mali, a i čitav svet, otišao bi nepovratno dođavala. Ali, podatak da danas u Srbiji tri puta manje dete preraste socijalni i obrazovni status svojih roditelja nego što je to bio slučaj pre nekoliko decenija, jasno pokazuje da to nije dovoljno.

Potrebna je, dakle, dodatna inicijativa.

Od Cukerbergovog bogatstva obećanog deci svako dete na svetu imaće "svojih" tri-četiri dolara, a vrlo je verovatno da će fond rasti i prerastati nacionalne budžete mnogih zemalja, pa će se i te dečije svote umnožavati. Na sreću, taj novac nije neophodan svakom detetu, bar ne za hranu, odeću, zdravlje i osnovno obrazovanje - što uostalom i ne treba da bude cilj ovakve inicijative; elementarnu brigu o svojim malim podanicima mora da vodi svaka država ponaosob.

Voljnima da pomognu ostaje nepregledno more zanemarenih, zapostavljenih, talentovanih... Ta su deca tu oko nas. Ako im se pruži mogućnost, možda svet i neće ostati u lošim rukama.

Dodatka osnovne vesti što se tiče, ona je važna kao uputstvo budućim roditeljima - mama rađa, to je priroda, ali i mama i tata imaju ista prava, obaveze i privilegije i niko nema prava da im to oduzme - prvi bistri pogled deteta, prvi zubić, prvu reč. I pelene i flašice i kašice i vakcine i prehlade... Sve to je mnogo lakše kad si pored deteta, a povrh svega detetu koje raste pored takvih roditelja biće teško podvaliti teze o čakširama i suknjama.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije