Kolumne

Zašto volim Bijelo Polje?

U Bijelom Polju šesti put zaredom sastali su se pisci i ljubitelji fantastike. Ovogodišnji festival "Refesticon" malo je kasnio u odnosu na prethodne i održan je od 14. do 17. juna. Iako je jedan od najmlađih u regionu, izrastao je u jedan od najznačajnijih i okupio izuzetna imena fantastike.

Svoja predavanja i promocije imala su i ona imena koja znače i u evropskim i u svjetskim okvirima, kao što su Zoran Živković, Goran Skrobonja, Slobodan Vukanović, Adnadin Jašarević i drugi. Upravo Slobodanu Vukanoviću dodijeljena je ovogodišnja nagrada "Zlatni zmaj" za ukupni doprinos fantastičnoj književnosti. Da podsjetim, radi se o književniku (i novinaru) iz Podgorice velikog opusa, prevedenom na dvadesetak jezika, inače prvom SF pjesniku u Jugoslaviji i jednim od prva tri u svijetu.

Nagradu je uručio ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bošković. Ovaj mladi čovjek istakao je da je njegovo ministarstvo prepoznalo značaj ove manifestacije za razvoj književnosti, ali i za povezivanje cijelog regiona kroz kulturu. To su i neki od najbitnijih razloga što su opština Bijelo Polje i Ministarstvo kulture Crne Gore generalni pokrovitelji festivala. A prvi čovjek Bijelog Polja Petar Smolović istakao je da je ovo grad festivala i da se pored "Refesticona" u Bijelom Polju održavaju festivali kratkog filma, džez festival, tamburaški festival, Ratkovićeve večeri poezije i drugi. Naglasio je da se sve veća pažnja posvećuje turizmu i s tim u vezi obećao je uređenje Đalovića pećine, koja bi trebalo da postane pravi bum i atrakcija sa svojih 200 kilometara podzemnih hodnika i dvorana. Pored pećina, tu su i predivne rijeke i kanjoni, bistri Lim i Bistrica i planina, vječno bijela Bjelasica. Uz netaknutu prirodu, tu su i spomenici kulture kao što je, recimo, crkva Svetog Petra, u samom gradu, koju je sagradio humski knez Miroslav 1196. godine, sin Zavide i brat rođeni Stefana Nemanje, rodonačelnika srpske dinastije Nemanjića. Za potrebe ove crkve napisano je četvorojevanđelje, poznato kao Miroslavljevo jevanđelje, najstarija sačuvana ćirilična knjiga na srpskom jeziku.

Ali, vratimo se "Refestikonu" i dešavanjima na ovom festivalu. Pored predstavljanja partnerskih festivala i gostiju iz Zagreba, Pazina, Herceg Novog, Beograda i Niša, održano je više predavanja vezanih za fantastičnu književnost, strip i film. Predstavljene su i nove knjige, a pored ranije pomenutih imena svakako treba istaknuti našeg Antu Zirduma iz Viteza, Dejana Ognjanovića, horor majstora iz Niša, značajne bjelopoljske pisce Slobodana Zorana Obradovića i njegovog sina Aleksandra, ali pomenimo i pretpremijeru izuzetne antologije "Regia fantastika 3", čija promocija će biti održana 1. juna u Beogradu. Radi se o izuzetno obimnom, rekao bih kapitalnom djelu autora iz cijele nekadašnje Jugoslavije, čiju selekciju je izvršio pisac Tihomir Jovanović iz Beograda, a izdavač je SCI-FI društvo iz Beograda.

Na kraju, predstavljena je i zbirka "Trium Reginarum", nastala na pratećem konkursu. Tema su bile tri vladarke iz regiona Mara Crnojević, Milica Hrebeljanović i Katarina Kosača, koje ne povezuje samo to što su bile rodice, već, čini se, ponajviše zla sudbina u teška vremena, a koja nam nisu bila teška. "Doprinos očuvanju kulturne baštine, razvoj kulture na sjeveru Crne Gore, njegovanje dobrih odnosa u državama regiona jugozapadne Evrope, edukacija mladih o istoriji i književnosti, uloga žene u svijetu danas, samo su neki od ciljeva koje su organizatori imali pred sobom", istakao je mr Dragić Rabrenović, direktor festivala. Izazovu je uspješno odgovorilo 29 autora iz zemalja regiona, koji su izabrani i koji su učinili da zbirka ima kvalitet koji se preporučuje. (Među njima šest je iz Bosne i Hercegovine.) A, Dragić Rabrenović i Mirko Grdinić, direktor najstarijeg regionalnog festivala, iz Pazina, bili su uspješni voditelji programa predstavljanja izabranih autora na centralnoj književnoj večeri.

Pa ipak, nisam još odgovorio na pitanje iz naslova ovog teksta. Bijelo Polje, iako mali grad, ima ogromno srce i svoje goste dočekuje raširenih ruku i otvorene duše. Bijelo Polje je izrazito multietnička i multikonfesionalna sredina u kojoj nikada nije vladala nacionalna ili vjerska mržnja, čak ni u ona najgora vremena devedesetih godina prošlog vijeka. Nije bilo čak ni najmanjih incidenata. (Vjerujem da će i danas prisutne tenzije između prosrpske i procrnogorske struje takođe uskoro potpuno splasnuti, poštovanjem i uvažavanjem različitih mišljenja.) Sigurno da je Bijelo Polje jedan od najtolerantnijih gradova ne samo Crne Gore, već i cijelog našeg regiona. A, u Bijelom Polju upoznah i sada već drage prijatelje Tatjanu Milivojčević i njenu majku Mirjanu, Tiku, Gorana, Almu, Fahrudina, Anu, Mirka, Relju, Nemanju, Gorana, Sanelu, Mašu, Danicu, Dada, Anu, Enisu, Enidu...

Bijelo Polje sa svojim smaragdnozelenim Limom podsjeća me na našu nekadašnju Banjaluku (i ne samo nju) i Vrbas, a "Refesticon" na banjalučku manifestaciju "Vezeni most", koja će se održati sredinom jula u Banjaluci i koja takođe gradi mostove pomirenja, povjerenja i tolerancije.

I, kao što reče predsjednik žirija "Refesticona" Adnadin Jašarević u svom obraćanju: "Ne dozvolite da vas papci posvađaju! Širimo mir, prijateljstvo i ljubav". Upravo to jesu najveće vrijednosti ovog festivala i odgovor na gore postavljeno pitanje.

(autor je satiričar)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije