Nezavisni stav

5G debata

Debata koja se vodi o izbacivanju kineskih proizvođača iz 5G sistema za telekomunikacionu opremu je višeslojna, ali se može podijeliti na dva pitanja.

Jedno pitanje je da li su zapadne zemlje "prespavale" period od proteklih desetak godina, pa sada pokušavaju da taj zaostatak nadoknade tako što će pokušati usporiti napredak kineskih tehnoloških firmi poput "Huawaija"? Drugi dio je mnogo ozbiljniji i odnosi se na legitimno pitanje - da li kineske kompanije mogu pristupiti bazama podataka u stranim zemljama i preko opreme koju ugrađuju strateške podatke dostaviti kineskoj vladi?

Što se tiče prvog pitanja, tehnološki zaostatak ne smije biti razlog da se proizvođače tjera na nabavku opreme koja eventualno ne zadovoljava standarde. Drugo pitanje mnogo je ozbiljnije... Postoje opravdani razlozi da se sumnja da li kompanije koje su ili pod kineskom državnom kontrolom ili su joj indirektno podređene moraju dostavljati podatke koji bi po svim kriterijumima morali biti tajni. Naravno, sve zemlje na ovaj ili onaj način dolaze do podataka o korisnicima mreža. U Americi smo imali i nekoliko skandala, od kojih je najveći onaj kada je Edvard Snouden otkrio šemu prisluškivanja američkih građana od strane njihove vlade.

Međutim, ovdje postoji i važna razlika. Američko društvo, pa i većina zapadnih, je demokratsko, sa slobodnim medijima i nezavisnim pravosuđem. Recimo, američki mediji su Snoudenova otkrića objavili, a američki sudovi su dobili puno jača ovlaštenja da daju naloge ko i kako smije pristupiti ovim podacima.

U Kini ovakvih skandala nije bilo, ali pitanje je da li zato što se nisu desili, ili zato što nije bilo medija koji bi o njima izvijestili?

U cijeloj ovoj priči dobro je što se debata pokrenula, a dobro je i to što je Kina pokazala da čuje zabrinutost svjetske javnosti i da je spremna da radi na rješavanju problema.

5G mreža će promijeniti svijet kao ništa do sada i nije svejedno kako ćemo je koristiti i kome ćemo pokloniti povjerenje da je razvija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije