Nezavisni stav

Advokat Centralne banke BiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine u disciplinskom postupku protiv svog radnika angažovala je advokata kojeg je platila više od 21.000 KM, što je nezabilježen slučaj u institucijama BiH.

Da apsurd bude veći, u Centralnoj banci BiH postoji Odjeljenje za pravne poslove, Odjeljenje za kadrovske poslove i Disciplinska komisija, u kojima, kako tvrde upućeni, radi najmanje 20 pravnika, među kojima su i stručnjaci iz radnog prava, a koji se u ovom slučaju nisu pitali ništa, tačnije nisu željeli da ih iko išta pita jer je svima i više nego jasno da se radi o ličnim ratovima.

Ovoga puta, meta uprave i prvih ljudi Centralne banke BiH bio je službenik koji je nekoliko mjeseci prije disciplinskog postupka podnio krivične prijave i ukazao na namještanje konkursa u toj instituciji, a priznaćete, takve stvari u BiH se ne praštaju. U takvim slučajevima protiv pojedinaca, službenika ili bilo koga ko ukaže na kršenje zakona, nepotizam, zloupotrebu položaja, namještanje konkursa i tendera, angažuje se kompletan sistem. Institucija, pravosuđe, policija i svi staju u odbranu lika i djela onoga ko krši zakon i namješta konkurse i tendere, a onome ko je sve to prijavio zagorčava se život, i to za nauk drugima koji bi se drznuli da ukažu na bilo kakve probleme i nezakonitosti.

U Bosni i Hercegovini nema pravde, umrla je, i vlada zakon jačeg i onog ko ima više para. Institucije, posebno one pravosudne, u službi su zaštite kriminala, ozbiljnog kriminala preko kojeg se izvlače milijarde KM, i tu mali, obični čovjek, kao ovaj službenik Centralne banke BiH, nema šta da traži. Može samo da se povuče, ćuti i trpi ili da se godinama razvlači po sudovima, koji, kako reče jedan sudija, "više nisu mjesta pravde, već skladišta neriješenih sudskih predmeta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije