Nezavisni stav

Arapima med, nama šećer

Na tržištu meda u BiH vrvi kao u košnici. Uvozi se sve i svašta i prodaje kao med, što pokazuju i zvanični podaci prema kojima je najjeftiniji kilogram pčelinjeg proizvoda plaćen oko 3,3 marke.

Realno, za ovu cijenu se ne može kupiti ni dobra tegla sa poklopcem, a kamoli da se priča o bilo kakvom kvalitetu meda. Međutim, realnost je nešto što nam ne ostavlja puno izbora.

Malo ko može da izdvoji od 17 do 20 maraka za pravi domaći kvalitetni med, pa mu i ovaj uvozni dobro dođe kad poželi da se zasladi. Vjerovatno nikad neće saznati sa kog kontinenta, iz koje zemlje i sa kojeg proplanka je pčela nektar unijela u košnicu (ako je uopšte pčela), jer ne postoji jasna procedura označavanja i sljedivost.

Tako, na primjer, mislite da ste u čaj umiješali med sa proplanaka pored Cazina, a u stvari on dolazi iz neke kineske pokrajine za koju nikad niste čuli ili je neki naš zemljak napravio dobru šećernu smjesu i tako nam zamazao oči.

Zbog svega toga neophodna je hitna reakcija države i njenih kontrolnih organa, jer samo oni mogu zavesti red u ovoj oblasti.

Dok većina građana BiH ne može da izdvoji dvadesetak maraka za kilogram domaćeg meda, s obzirom na to da neki za tu sumu rade i po cijeli dan, u njemu uživaju Kuvajćani i stanovnici Saudijske Arabije, kojima to ne predstavlja ozbiljan trošak. Nažalost, ova životna namirnica je najmanje dostupna nama.

Sve dok se ovo tržište ne uredi, potrošačima koji žele pravi proizvod najbolje je da pokucaju na vrata proizvođača kojima su košnice nekoliko metara od kuće.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije