Nezavisni stav

Autoput

Nakon nekoliko godina čekanja, konačno počinje izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo, koji će se graditi uz učešće i na inicijativu Turske.

Autoput bi ne samo trebalo bolje da poveže i još više približi glavne gradove dvije susjedne zemlje opterećene nedavnim ratovima, nego bi mogao dobro doći i Republici Srpskoj, koja će tim putem dobiti bolju vezu i sa Beogradom, ali i sa Sarajevom. Osim toga, izgradnja autoputa mogla bi značajno da popravi odnose srpskog i turskog naroda, čija je istorija takođe opterećena brojnim vijekovnim traumama iz prošlosti. S te, dakle, strane, sve što se na ovom polju dešava, treba ne samo pozdraviti, nego i podržati koliko god se može. 

Da bi ovaj projekat bio potpuni uspjeh, važno je da se na pravičan i pošten način regulišu i njegovo finansiranje i izgradnja. Ako bi autoput bio poklon Vlade Republike Turske, onda bi njegovu kompletnu izgradnju, pa i kasnije ubiranje prihoda trebalo prepustiti Turskoj i turskim građevinskim firmama, ili barem ponuditi joj neki atraktivan aranžman. Ako ćemo, pak, autoput u potpunosti finansirati mi, onda bi pošteno bilo da u njegovoj izgradnji u značajnoj mjeri učestvuju srbijanske i bh. firme, kako bi dio prihoda i koristi ostao nama.

Ako je model finansiranja nešto između ova dva modela, onda bi taj i takav aranžman trebalo da odražava i način eksploatacije i participaciju u izgradnji u skladu s učešćem svih strana u ovom projektu.

Svrha autoputeva nije samo da poveže ljude. Oni služe i da podignu privredu zemlje koja ih gradi, kao i da kasnije mjesta i gradove kraj kojih prolaze učine atraktivnijim za život i poslovanje.

Ako finansijski i poslovni aranžmani ne budu pošteno raspoređeni, autoput mira i saradnje mogao bi postati projekt razdora i upiranja prstom.

Ovako nešto nikome ne bi bilo u interesu. Turska, Srbija i BiH treba da okrenu novu stranicu saradnje i okrenu se budućnosti i prosperitetu njihovih naroda i građana. Zato je važno da uz dugu ljubav među sobom imamo i čiste račune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije