Nezavisni stav

Bacanje para

Bosna i Hercegovina je čudna zemlja i u njoj ne važe pravila kao u normalnom svijetu, jer mi smo, bar tako mislimo, uvijek u pravu, a onaj drugi je u krivu.

Ali, svi znamo da nije tako i da na raznim stvarima padamo zbog gluposti i naše nemarnosti. Zadnji primjer je da, i pored toga što neće imati svoju delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, BiH će za članstvo u ovoj organizaciji platiti više od 600.000 KM! U roku od šest mjeseci nakon oktobarskih izbora imali smo obavezu da imenujemo novu delegaciju, što mi, naravno, nismo učinili jer se nismo uspjeli dogovoriti, ali i zbog opstrukcija u vezi s formiranjem vlasti parlament BiH nije ni zasjedao.

Bilo kako bilo, razlog zašto nismo imenovali delegaciju nije ni bitan jer u svijet smo poslali još jednu ružnu sliku koja je urušila ionako već loš imidž BiH. Mi se kao i obično pravimo da smo bogomdani i očekujemo da će nas neko moliti da nešto učinimo za svoje dobro. Naravno da se varamo, jer ako nama nije bitno da imamo delegaciju, zašto bi se neko tamo u Briselu, Strazburu ili Beču počešao ako ćemo za naših deset praznih fotelja platiti nekoliko stotina hiljada maraka. Boli njih briga, pozamašna suma će im podebljati konto, a niko od njih neće pustiti suzu što nas tamo neće biti.

Volimo se busati u prsa i gdje treba i gdje ne treba, a pare bacamo kao da ih režemo makazama ili ih beremo na grani. Istina, političarima nije bitan novac, jer ovih 600.000 KM ne vade iz svog novčanika, nego će po običaju zagrabiti iz državne magaze. Dok je tako, ovakvih primjera će biti i dalje i ništa se, nažalost, neće promijeniti.

Nama ostaje da punimo budžet i molimo Boga da napokon dobijemo odgovorne političare zbog kojih nećemo plaćati prazne fotelje i koji će svoj posao raditi pošteno i za dobrobit svih jer za to dobijaju platu od nekoliko hiljada maraka. Ako im je malo, nek promijene posao i drugima predaju udobne fotelje iz kojih će napokon da dođu prijedlozi, odluke i rješenja, od kojih će svi imati koristi, a ne samo oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije