Nezavisni stav

Balkane, Balkane moj

Balkanac, ta riječ kod prosječnog čovjeka u zapadnoj Evropi znači da je to osoba koja veoma glasno izražava emocije, ne posjeduje kulturu lijepog ophođenja, nedostaje joj političke korektnosti i često se bahato odnosi prema svojim neistomišljenicima.

Sve ove karakteristike posjeduju i političari u BiH. Nedostaje im političke kulture, bahati su, neodgovorni prema građanima - narodima koji su ih izabrali. Sramote nas pred međunarodnim zvaničnicima i za to oni ne snose posljedice, nego  građani. Da nas evropski visoki zvaničnici ne doživljavaju ozbiljno, posebno one koji nas predstavljaju, najzornije govori i posljednji istup Donalda Tuska, predsjednika Evropskog vijeća koji je u Sarajevu udario diplomatski šamar tročlanom Predsjedništvu BiH kazavši novinarima da mu je od sada nadimak "gospodin konsenzus". Na lijep način nam iz EU pokazuju da im je pun kofer našeg konsenzusa, naše majorizacije, našeg negiranja i naših nadležnosti. Sve ovo na šta konstantno upozoravaju branitelji naših nacionalnih prava, odnosno branitelji naših nacionalnih torova, na terenu, među običnim ljudima je najmanje važno.

Građani ili narodi, kako vođe nacionalnih grupa u BiH vole reći, najmanje brinu za konsenzus, majorizaciju i nadležnosti. Građani žele bolji život, više radnih mjesta, manje poreza i u nedostatku svega toga idu trbuhom za kruhom u druge zemlje, idu i ne osvrću se, jer žele bolji život i najmanje ih zanimaju "nacionalni torovi" i žele da imaju uslove da rade, zarade i žive životom dostojnim čovjeka.

Nažalost, najbolje je situaciju u BiH u jednoj rečenici opisao Slavo Kukić, univerzitetski profesor, kazavši da BiH nije država u kojoj vlada zakon, nego država u kojoj vladaju političke barabe. Te političke barabe upadaju jedan drugom u riječ, gurkaju se kao neposlušni  đaci u redu za užinu i tim svojim ponašanjem zabavljaju "velikog šefa". Ne mogu se dogovoriti o najosnovnijim  pitanjima i ne mogu pokazati nimalo diplomatske zrelosti. Međutim, čini se da Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću "zaštitnicima Bošnjaka i Hrvata" ovakav odnos u ovom trenutku odgovara, jer slijede izbori i valja  zbiti redove i urediti torove kako bi se zadržale pozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije