Nezavisni stav

Balkanske senke i banjalučko meso

Iako je doživjela zavidnu popularnost i osvojila određene nagrade, serija "M(j)ešoviti brak" nije bila ona u koju je vjerovao njen kreator, dramski pisac Stevan Koprivica. On je navodno u vrijeme emitovanja serije svojim studentima na Fakultetu dramskih umjetnosti, čuvenom FDU u Beogradu, kazao u povjerenju, a ovi, kako to već ide, prenijeli dalje, da je pomenuta serija neglediva i da je istu pisao isključivo zbog para.

Ne ulazeći u autentičnost ove priče i ne želeći da raspravljam o ukusima, mene lično što se tiče, serije domaće produkcije posljednjih godina, a kad kažem domaće mislim na teritoriju nekadašnje velike Jugoslavije, uglavnom su bile negledive. Doduše, tu i tamo bilo je nekih "produženih filmova" ("Šešir profesora Koste Vujića", "Montevideo") koje sam mogao gledati na preskoke i vjerovatno uspjelih serija ("Vratiće se rode", "Na terapiji", "Novine"), koje su me privukle kvalitetom, ali ne toliko da s nestrpljenjem iščekujem nastavak. Povjerenje u dramski televizijski program, zbog nekih ranijih promašaja mislio sam, bilo je trajno narušeno.

Međutim, u posljednja dva vikenda pojavilo se nešto zbog čega ću za TV ekran biti prikovan i narednih osam subota i nedjelja.

Javni servisi RTRS i RTS počeli su s emitovanjem serija "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića i "Meso", koju je radio dvojac Nikola - Kolja Pejaković i Saša Hajduković.

Umjesto hrvatskih sapunica i srpskih limunada (u koje nikako ne spadaju gorenabrojane), na TV ekranima pojavile su se produkcijski jake serije, sa autentičnim scenarijima i višeslojnim likovima. Naravno, moje mišljenje je subjektivno, jer međuratni Beograd, koji oslikava prva, i Banjaluka danas i ovdje, koju donosi druga serija, nešto je što sam i ranije želio da imam na dlanu, odnosno ekranu. Ovim programima sam to i dobio, a da li se varam pokazaće već sljedeće epizode. Ono što je sigurno jeste da se radi o serijama u koje su njihovi autori vjerovali i koje obećavaju kvalitetniji TV program u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije