Nezavisni stav

Banjaluka pobijedila, i bez titule

Dan nakon što je norveški grad Bodo u trci za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine sa samo jednim glasom više oduzeo ovu titulu Banjaluci stvari se u gradu na Vrbasu nastavljaju odvijati normalnim tokom.

Ili se to na prvi pogled tako čini. Stvari u onoj Banjaluci, koja je dio one Bosne i Hercegovine, koju Evropa još ne može odvojiti od rata završenog prije 24 godine, nikako nisu više iste.

Nisu, zato što Evropska komisija ne zna da će ekipa, zajedno sa svim ostalim umjetnicima i ljudima koji vjeruju da stvari mogu ići nabolje, koja je bila okupljena oko projekta "Banjaluka 2024", već danas nastaviti punom parom da radi na boljim kulturnim prilikama, za svoje sugrađane, da će uz entuzijazam, energiju i optimizam vjerovatno toj istoj komisiji dokazati da je pogriješila.

Ne znaju oni da krajiški prkos teško može da nadmaši bilo koja komisija, pa čak ni ona Evropska.

Ne znaju ni da mi dajemo sve od sebe da o ratu više ne razmišljamo, da nastojimo da se riješimo svih podjela kojima nas političari uvijek zavađaju, da pokušavamo, iako nije lako, stvoriti bolje socijalne, društvene i kulturne prilike za nas i našu djecu.

Možda su političke prilike krive za ovakvu odluku, jer koliko god ovaj narod pokušavao da ide naprijed, da crpi i one posljednje kapacitete za napredak, na kraju uvijek postoji samo, eto, taj jedan mali problem ovih prostora, zvani politika, koji će nas teško vinuti u visine.

Ono što je ipak sigurno, a što je i Evropa mogla da vidi, jeste da Banjaluka ima potencijal i kapacitet, da ima institucije, pojedince, kulturnu scenu i sve veću i obrazovaniju kulturnu publiku.

Stići do finala izbora za evropsku prijestonicu kulture za ovaj grad bio je ogroman korak, ali teško je i parirati jednom gradu kao što je Bodo, koji je finansijama, organizacijom i mogućnostima daleko ispred nas.

Sigurno je da Bosna i Hercegovina jeste i mala, ponekad nepristupačna, oboljela od raznih boljki, ali je sigurno i da je Banjaluka na jednom putu razvoja, sa optimizmom, ljudskom toplinom i idejama, na kojima mnogi mogu čak i da joj pozavide. I baš zbog svega gorenavedenog, Banjaluka je pobijedila, i bez titule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije