Nezavisni stav

Besplatan lijek za trudnice

Gotovo da nema trudnice koja nije bar u jednom periodu trudnoće koristila utrogestan, koji je inače i najčešće korišten lijek u trudnoći, čija kutija košta oko 15 KM, a njegovo refundiranje nije bilo moguće.

Iako je bilo pokušaja da se stavi na listu, ta ideja nije zaživjela sve do sada, kada će uspjeti ta inicijativa u RS. U Srbiji i Hrvatskoj je ovaj lijek uz recept besplatan.

Postoje trudnice koje su u visokorizičnim trudnoćama koristile nekoliko kutija mjesečno, što je, ako se tome dodaju drugi lijekovi i vitaminski dodaci, za ionako skromne budžete, veliki trošak.

Mnoge trudnice su zbog visoke cijene kod nas  ovaj lijek nabavljale u Srbiji, jer je tamo gotovo duplo jeftiniji, a nerijetko se u oglasima i na društvenim mrežama moglo vidjeti da jedna drugoj poklanjaju ove neiskorištene lijekove.

Vijest da je novinarka Jelena Bjelica pokrenula inicijativu da pomenuti lijek bude besplatan, s razlogom su skeptično dočekale neke trudnice  jer su se godinama nadale da će utrogestan barem pojeftiniti, uzaludno čuvajući račune u nadi da će lijek moći refundirati, no računi su svima već davno izblijedjeli.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, samo dva dana od pokretanja inicijative prepoznao je važnost i uputio zahtjev Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite da preko Fonda za zdravstveno osiguranje pronađu način i sredstva za realizaciju, a trudnice su se mnogo obradovale takvom ishodu.

To je zasigurno jedan od najboljih poteza u cilju olakšica mladim parovima, jer je ovo jedan popriličan izdatak koji je ponekoj trudnici znao izbiti iz džepa i po 90 KM mjesečno, a neke od njih je koštao po nekoliko stotina KM tokom trudnoće.

Naredne bitke, ako je suditi po komentarima mladih roditelja, vodiće se za pojeftinjenje lijekova i suplemenata za djecu, koji su veoma skupi, ali se nadaju da će nadležni i tu imati sluha, budući da nam je ekonomska moć vrlo slaba.

Primjera radi, jedna i relativno bezazlena prehlada djeteta roditeljima izbije nekoliko desetina maraka iz džepa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije