Nezavisni stav

Besplatne knjige dobar potez

Potez Ministarstva prosvjete i kulture RS da besplatnim udžbenicima prvi put nagradi i nadarene učenike koji su bili pobjednici republičkih takmičenja je za svaku pohvalu, pa će tako 225 učenika u osnovnim i 178 u srednjim i muzičkim školama dobiti besplatne udžbenike.

Ovo je svakako motiv i za sve njihove kolege iz školskih klupa i dokaz da se znanje isplati, da ono može biti nagrađeno u svakom smislu, te da putanja kojom se krećemo ka nabavci besplatnih udžbenika ide u dobrom smjeru.

Roditelji učenika prvih i drugih razreda osnovnih škola takođe mogu odahnuti na početku naredne školske godine jer će resorno ministarstvo kao i dosad obezbijediti besplatne udžbenike za 19.000 osnovaca prvih i drugih razreda u RS.

Pored ovih udžbenika, besplatne udžbenike dobiće i djeca iz višečlanih porodica, koje obezbjeđuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS.

Za razliku od učenika prvih i drugih razreda, njihove starije kolege moraće još pričekati, jer očigledno da sredstava za besplatne udžbenike svim osnovcima u RS još nema, kako je to bilo traženo u jednoj od građanskih inicijativa, ali za šta bi se svakako mogao otvoriti prostor narednih godina.

Taj prostor bi se svakako mogao otvoriti nasljeđivanjem udžbenika, ukoliko ne bi bilo novčanih sredstava, a dodijeljeni udžbenici naredne školske godine bi mogli biti sačuvani kako bi ih naslijedila naredna generacija.

Time bi se otvorio prostor u budžetu za nabavku udžbenika za starije razrede, jer bi njihove mlađe kolege bile već obezbijeđene.

Do tada besplatne udžbenike će i dalje za starije osnovce kupovati njihovi roditelji, a jedina opcija koja im se pruža je da od svojih starijih kolega naslijede udžbenike. Za pohvalu je i ideja koja je pokrenuta u Banjaluci da se sakupljaju polovne knjige i dodijele onima kojima su najpotrebnije, kako bi što više osnovaca moglo dobiti besplatne udžbenike.

Nažalost, prvačića u RS je sve manje iz godine u godinu, te svaki način gdje postoji prostor treba iskoristiti kako bi roditeljima olakšali školovanje djece i podstakli porodice da ostanu ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije