Nezavisni stav

BiH i NATO

Ako zanemarimo ono što se dešava iza kulisa, po pitanju NATO-a i eventualnog članstva BiH u tom vojno-političkom savezu, u Bosni i Hercegovini stvari su manje-više jasne.

S jedne strane, Bošnjaci i Hrvati izričiti su po tom pitanju i na sve moguće načine BiH guraju ka NATO-u, dok se s druge strane Srbi tome protive, iako vrlo često donose odluke i potpisuju dokumente kojima se BiH približava toj organizaciji. 

Kakva je situacija po pitanju članstva BiH u NATO i političkog stava Srba, možda najbolje pokazuje primjer predložene odluke o formiranju komisije za NATO integrativni proces.

Ako je suditi prema prvim izjavama, Republika Srpska, tačnije njeni predstavnici u institucijama BiH, nemaju jedinstven stav treba li ili ne treba formirati tu komisiju jer su s jedne strane oni koji tvrde da za tim nema potrebe, a sa druge oni koji kažu da u tome nema ništa sporno i da Srpska treba da ima članove u takvim i sličnim komisijama u kojima se odlučuje ili razgovara o saradnji BiH s NATO-om. 

Bosni i Hercegovini, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u ovom trenutku hronično nedostaje argumentovana rasprava o tome treba li ili ne treba BiH ići ka NATO-u, koji su benefiti tog članstva, šta se njime dobija, a šta gubi i sve dok je tako to strateško pitanje koristiće se za dnevnopolitičke obračune bez ikakvog efekta. 

Mada, kad se malo bolje razmisli, ključno je da li NATO želi BiH i koliko je zainteresovan da ona u nekoj doglednoj budućnosti postane njegova  članica, jer ako oni odluče da im BiH treba, teško da će se bilo ko u BiH usuditi da tome stane na put. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije