Nezavisni stav

BiH kao parking za migrante

Bosna i Hercegovina potpuno nespremna dočekuje predstojeću migrantsku krizu koja će, kako je sada već izvjesno, biti najteža do sada. Nakon što je Turska podigla rampu i omogućila sirijskim izbjeglicama da napuste njen teritorij i upute se ka Evropi, zazvonilo je zvono za uzbunu u svim evropskim zemljama. Procjenjuje se kako je preko 90.000 migranata već prešlo tursku granicu, a kataklizmične scene nereda i nasilja, te informacije o prvim žrtvama, dolaze iz Grčke, koja je prva tranzitna zemlja na putu rijeka očajnika.

Evropski zvaničnici su na nogama, organiziraju se i ugovaraju sastanci funkcionera na svim razinama kako bi se pokušalo koordinirano djelovati i koliko-toliko upravljati krizom. Crveno svjetlo za opasnost jedino nije upaljeno u Bosni i Hercegovini, iako je u prethodnim godinama, kada je riječ o regionu, BiH najteže pogođena migrantskim talasom. U tom periodu pokazala se sva tromost i neefikasnost državnih institucija, bježalo se od odgovornosti i krivica za teško stanje uvijek adresirala na nekog drugog. Iako se pokazalo da je domaće zakonodavstvo poslovično neefikasno i potpuno nespremno da odgovori na izazove ovog globalnog fenomena, ništa se nije uradilo da se stanje unaprijedi i poboljša. Teško se i prisjetiti da je neki parlament na državnom ili entitetskom nivou ozbiljno raspravljao o ovom pitanju i donosio neke validne zaključke. U međuvremenu, raste broj ilegalnih stranih državljana koji koriste poroznost domaćih granica i u velikom broju dolaze na ove prostore. Procjene su kako bi u Bosnu i Hercegovinu uskoro moglo dnevno dolaziti između 7.000 i 10.000 migranata, što je situacija koja se ne bi mogla kontrolisati.

Bosna i Hercegovina danas ne posjeduje resurse da se nosi s takvim intenzitetom migrantske krize, nedostaje graničnih i redovnih policajaca, ne postoje dostatni smještajni i humanitarni kapaciteti, finansijska situacija je očajna. Ukoliko susjedne zemlje realizuju najave da će hermetički zatvoriti svoje granice, Bosna i Hercegovina bi se lako mogla pretvoriti u parking za migrante, što je najcrnji scenario sa nesagledivim bezbjedonosnim i drugim posljedicama. Migrantski talas nam se nezaustavljivo primiče i prijeti da nas potopi, a naš bušni čamac, prepun rupa, niko nema da zakrpi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije