Nezavisni stav

BiH najlošiji đak

Dugo sam razmišljao na koji način bismo prosječnom građaninu mogli objasniti gdje se to tačno BiH nalazi na evropskom putu. Nakon konfuzije koja je nastupila tokom predstavljanja posljednjeg izvještaja o napretku BiH ka EU, kada nikom nije bilo jasno kakvu je to ocjenu BiH dobila, shvatio sam da je krajnje vrijeme da se nešto uradi.

Nakon razgovora s nekoliko veoma dobro upućenih stručnjaka došao sam na ideju da bismo BiH mogli predstaviti kao učenika koji je od Evropske komisije dobio svjedočanstvo o ostvarenom uspjehu. Rečeno mi je da obratim pažnju na ključna poglavlja u ovom mišljenju i da gledam formulacije koje se koriste kako bi se opisao napredak. Kada konfuzne i neodređene izraze u mišljenju dešifrujete u ocjene od jedan do pet, dobijete veoma jasnu sliku gdje se BiH danas nalazi.

BiH je učenik koji je na kraju razreda dobio deset zaključenih jedinica, osam dvojki i dvije trojke. Da je BiH stvarno đak u bilo kojoj školi koja iole drži do sebe, nakon ovakvog "uspjeha" odmah bi u školu bili pozvani roditelji, a predstavnici lokalnog centra za socijalni rad sumnjičavo bi zapitkivali roditelje da li su kod svog djeteta zapazili bilo kakve simptome anksioznosti ili kakvog drugog retrogradnog poremećaja.

Ako bismo išli korak dalje, pod lupu ministarstva prosvjete došla bi i sama škola. Možda bi čak formirali istražnu komisiju čiji bi zadatak bio da utvrdi kako to nastavnici nisu uočili rane simptome kod BiH, koja, po svemu sudeći, stolicu nije zagrijala još od proljećnog raspusta.

U takvoj državi, u kojoj bi ministarstvo prosvjete iole držalo do sebe, društvo bi postavilo pitanje o samom nastavnom planu i programu: Da li je obavezno gradivo preteško za naše dijete, ili je BiH, ne daj bože, mentalno zaostala?

Možda bi BiH trebalo upisati u neku specijalnu školu.

A možda bi i na ovakvu školu trebalo staviti katanac, direktoru uručiti otkaz, nastavni odbor najuriti na ulicu, pa krenuti sve ispočetka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije