Nezavisni stav

BiH nesposobna za milionske projekte

Savjet ministara BiH gotovo šest mjeseci neće na dnevni red sjednice da stavi sporazum i saglasnost koji su neophodni za nastavak gradnje na mostu između Bratunca i Ljubovije.

 Ovaj most, iako završen još polovinom prošle godine, još nije u funkciji zbog nepostojanja graničnog prelaza koji treba da izgradi BiH, koja osim što je izdvojila oko 11 miliona KM za njega, nije uradila ništa i pitanje je kako će i kada taj posao završiti ako uzmemo u obzir iskustva sa javnim nabavkama i milionskim poslovima iz ranijeg perioda.

I na primjeru ovog mosta preko Drine institucije BiH još jednom su pokazale da su nesposobne da bilo koji projekat, pogotovo kada je infrastruktura u pitanju, završe bez prepucavanja, raznih peripetija i na vrijeme.

Zatvor u Istočnom Sarajevu, most na Svilaju, koridor 5c, "Luka Brčko", dalekovodi prema Crnoj Gori, gasovod, itd... samo su dio onoga što već godinama zbog komplikovanih procedura, lošeg planiranja, nepotpune dokumentacije, neriješenih imovinskih odnosa i, naravno, korupcije čeka na realizaciju.

Po pravilu, u BiH, ali i entitetima nijedan milionski projekat nije završen u predviđenom roku i tako će biti sve dok oni služe za potkusurivanje, političke pritiske i izvlačenje para, koje po pravilu završe u džepovima stranačkih funkcionera.

S druge strane, papirologija za privatne, milionske investicije završava se u rekordnom vremenu ili na kraju krajeva uopšte nije potrebna da bi se počelo sa zidanjem i radovima, a gotovo da nema grada u BiH u kojem se ne može naći takav slučaj.

Jedan od problema, pored korupcije prilikom realizacije infrastrukturnih projekata je i neznanje, koje je opet posljedica stranačkog zapošljavanja i davanja milionski vrijednih projekata u ruke onima koji u privredi, građevini ili na terenu nisu proveli dan radnog staža, ali i tužioci koje, realno, boli briga za milione koji nestaju iz budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije