Nezavisni stav

BiH propušta popisni voz

Najveće i najvažnije statističko istraživanje BiH će izvršiti nekoliko godina nakon ostatka Evrope.

Propustićemo popisni voz koji će kroz većinu Starog kontinenta protutnjati iduće godine, što znači da, kada se mi popišemo, naše podatke nećemo moći porediti sa stanjem u ostalim evropskim zemljama.

Višestruka je šteta takvog stanja, ili bolje reći nemara naših institucija. Kako da utvrdimo da li nam je populacija starija nego, recimo, u Italiji ili Sloveniji, te kakvi smo, u poređenju sa tim državama, sa radnom snagom?

Ili kako da investitor, zainteresovan da u BiH uloži desetine ili stotine miliona maraka, zna gdje može da očekuje najviše radnika? Na osnovu čega da kroji svoje planove?

Stručnjaci pritom upozoravaju i da, zbog ovakvog stanja, naši privrednici ne mogu na adekvatan način kreirati strateške dokumente, tako da ni realizacija tih dokumenata ne može imati efekat.

Posljednji popis imali smo 2013. godine, a i danas su sporni njegovi rezultati. Sedam godina kasnije, ispostavilo se da su one potrošene uzalud i da ništa nije naučeno iz prethodnih grešaka.

Iz Agencije za statistiku BiH, vrijedi podsjetiti, pravdaju se da su tek u drugoj polovini prošle godine dobili zadatak od Savjeta ministara BiH da počnu aktivnosti u vezi s pripremom zakona o statistici BiH, o popisu stanovništva i popisu poljoprivrede.

Sve više vjerujem u to da se popis namjerno prolongira, kako se ne bi otkrilo šta nam se u vezi s pitanjem broja stanovnika desilo u proteklim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije