Nezavisni stav

BiH u blokadi

Bosna i Hercegovina, barem što se tiče ključnih institucija, u potpunoj je blokadi. Od izbora završenih u oktobru prošle godine, parlament BiH, osim konstitutivne, nije održao nijednu sjednicu, Predsjedništvo BiH održalo je svega dvije ili tri, dok se ministri u Savjetu ministara BiH nisu sastali duže od mjesec dana, i kako stvari sada stoje, neće uskoro, jer su se svi zabavili sobom, unutarpartijskom borbom i pozicijama za narednih nekoliko godina.

U ovom trenutku, u Bosni i Hercegovini, što se vlasti i administracije tiče, radi samo onaj što mora, uglavnom oni najniži službenici, dok se njihovi pretpostavljeni i šefovi na višim pozicijama bave isključivo podmetanjem, niskim udarcima, provokacijama, svađama i ogovaranjima, čekajući novi sastav Savjeta ministara BiH i tražeći svoje mjesto pod suncem u novoj strukturi vlasti na nivou BiH.

"Ništa. Čekamo novog ministra", najčešći je odgovor na neobavezno pitanje: "Šta ima, šta se radi", upućeno nekom službeniku, direktoru agencije ili institucije na nivou BiH.

Ako ćemo realno, na nivou BiH ništa se ne radi već godinu i po dana, tačnije od početka kampanje za izbore koji su završeni prije šest mjeseci.

Ako se izuzmu neke izmjene, uglavnom tehničke prirode, posljednji normalan i svrsishodan zakon na nivou BiH usvojen je pred kraj 2017. godine i to onaj koji se odnosi na budžet BiH za 2018. godinu. Od tada parlament BiH nije uradio ništa, a Predsjedništvo BiH i Savjet ministara BiH na sjednicama uglavnom su se bavili tehničkim pitanjima, donosili odluke neophodne za povlačenje kredita, udomljavanje stranačkih kadrova, zapošljavanje partijskih vojnika, ali i one na kojima su ispod žita i poprilično daleko od očiju javnosti, insistirali pojedini ambasadori i strani moćnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije