Nezavisni stav

BiH - zemlja konstatacije

Ako je Japan Zemlja izlazećeg sunca, Finska - hiljadu jezera, onda bi BiH trebalo da bude zemlja konstatacije jer se ovdje sve konstatuje i na konstataciji se i završava, a rješenja ni na pomolu.

Situacija je takva, naravno, i s osipanjem stanovništva, što smo svi jednoglasno konstatovali, zabrinuli se, a niko od onih koji bi trebalo nije se ni počešao, a da ne govorim o donošenju ozbiljne politike koja bi ovaj egzodus zaustavila. 

Ugostitelji nemaju konobare, prevoznici nemaju vozače, škole se zatvaraju, prazni amfiteatri, a s obzirom na to da su plate i dalje iste, da su naknade koje stimulišu zasnivanje porodice mizerne, očigledno je da za sve ovo nikoga nije briga. 

Isto tako ih vjerovatno nije briga ni što UN procjenjuje da će u BiH za 50 godina živjeti milion stanovnika manje. Prema riječima stručnjaka, razlog osipanja stanovništva je negativan prirodni priraštaj i odlazak ljudi u inostranstvo... Odlično, i to smo konstatovali. 

Ukoliko smo pronašli razloge, onda su i rješenja veoma jednostavna: povećajte plate i stimulišite ljude da stvaraju porodicu na prostorima gdje su rođeni, odrasli, gdje su se školovali i proveli veći dio svog života. Zaista ne znam zar karavani onih koji su otišli nisu dovoljan dokaz da 500 maraka nije pristojna plata i da poslodavci nisu vlasnici života svojih zaposlenih. 

Razlog što BiH postaje sve praznija, osim onog finansijskog, je svakako i onaj što je ljudima dosadilo da čekaju u redovima za bilo koji dokument, da ih liječe nestručni ljekari, da ih šikanira polusvijet i da im djeca odrastaju u svijetu mediokriteta, netransparentnosti i prosječnosti. 

Konstatovali smo i da se na čelna mjesta zapošljavaju podobni, da su namirnice preskupe za naš standard, kao i da živimo u svijetu nepravde, a ako uskoro svim tim konstatacijama ne ponudimo neko rješenje dočekaćemo da nas na onim igralištima na kojima smo naučili igrati "između dvije vatre" sljedeći put dočeka korov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije