Nezavisni stav

"Bijeli hljeb"

U Narodnu skupštinu RS ponovo ulazi prijedlog da se ukine "bijeli hljeb", odnosno plate i druge privilegije političarima i funkcionerima šest mjeseci nakon što im istekne mandat na javnoj funkciji.

Svi poslanici i poslaničke grupe koje smo zvali, makar principijelno, spremni su da dignu ruku za ukidanje ove, prema mišljenju mnogih građana, nezaslužene privilegije.

Konačno rješenje može i ne mora da bude rješenje koje je predložila Ujedinjena Srpska, odnosno njen potpredsjednik Milan Petković. Mogu da se uvedu i neke modifikacije, prijedlog može da bude pozicioni, opozicioni ili zajednički. Ono što je najvažnije jeste da se i na ovaj simboličan način promijeni paradigma u politici, i da političari konačno u praksi sve više počnu da stavljaju građane na prvo mjesto.

U ovom Petkovićevom prijedlogu nalazi se i inicijativa koja je prošla na nivou BiH da se obilježe službeni automobili, kako bi se spriječilo njihovo korištenje za sve i svašta. I to bi bila jedna od mjera koja može barem donekle vratiti poljuljano povjerenje građana u politiku i političare.

Možda je radovanje preuranjeno, možda ćemo se opet opeći, jer su nam političari jedno obećavali, a drugo na kraju radili. Možda.

A možda se ovaj put nešto mijenja. Možda je odlazak ljudi iz BiH konačno nešto prelomio i možda su elite ove zemlje shvatile da ovako kao do sada više ne može. Možda je i mlađa generacija političara koja polako stupa na scenu spremna da radi drugačije i hrabrije. Možda će oni "pogurati" svoje starije kolege koje su do sada propuštale da donesu neke hrabrije mjere.

Mi, novinari ćemo biti u skupštinskoj sali kada se o ovom prijedlogu bude raspravljalo. Biće tamo i oni koji su zakon predložili ili koji su obećali da će ga podržati. Tamo ćemo se svi suočiti.

Ovaj zakon neće sam po sebi dovesti do toga da građani žive bolje. Ali možda pokrene lavinu. Možda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije