Nezavisni stav

Bolje spriječiti nego liječiti!

Iako je sjedanje za volan pod dejstvom alkohola prva i osnovna greška vozača motornih vozila, dva vozača autobusa koja je trebalo da voze osnovce bijeljinske škole "Vuk Karadžić" napravila su tu početničku grešku svojom nemarnošću, tim više što se nisu libili da pored stavljanja svoje glave u torbu, u nju gurnu glave još pedesetak putnika, koji su mahom bili mališani.

Ono što svakom normalnom i moralnom zapara uši je to što se radi o profesionalnim vozačima koji bi trebalo da budu uzor onim neiskusnim i mladim vozačima, a pokazali su čist primjer neprofesionalnosti.

Da li je na njih uticala jutarnja čašica ili prethodna noćna pijanka, totalno je nebitna stavka. Bitno je da je kod jednog vozača utvrđeno 0,35 promila, a kod drugog 0,74 promila alkohola u krvi, te da su oni nakon policijske kontrole isključeni iz saobraćaja.

Policija je već po ustaljenom pravilu izvršila kontrolu ispravnosti autobusa i alko-testiranje vozača prije polaska na izlet, gdje je pored pozitivnog alko-testa kod dva vozača utvrđeno i da je jedan autobus bio tehnički neispravan.

Zamislite kako je biti u koži roditelja učenika, kakvi su briga, jeza, strah i ljutnja kulminirali u njima kada su postali svjesni da je trebalo da njihovi mališani na ekskurziju idu sa pijanim vozačem u autobusu neispravnih kočnica.

Na svu sreću, policija je pravovremeno reagovala i neispravan autobus nije krenuo na put, a isključene vozače su zamijenili drugi, tako da je spriječena tragedija, a ni mališanima nije uskraćen jednodnevni dugoočekivani izlet u Srbiju.

Jasno je da ovi vozači imaju svoje porodice i ne mogu da shvatim njihovu nemarnost, jasno je da svoj hljeb zarađuju upravo na ovaj način, pa se s toga moraju i ponašati odgovorno. Svakako da se sada ne nalaze u povoljnoj situaciji, ali zbog ove početničke greške koju su počinili i koja je mogla da izazove tragediju sigurno da treba da snose posljedice, pa i direktan crveni karton i diskvalifikaciju!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije