Nezavisni stav

"Bolje spriječiti, nego liječiti"

Mudro su stari govorili "bolje spriječiti, nego liječiti", a ova izreka najbolje opisuje važnost prevencije bolesti, posebno onih najtežih - malignih, koje odnose brojne živote.

Bolest modernog doba, maligna oboljenja, informacije, te savjeti o istima u moderno doba nas bombarduju sa svih strana, a istraživanja pokazuju da je broj ovih oboljenja u stalnom porastu.

Sigurno smo svi svjesni da sistematski pregled s vremena na vrijeme potencijalno može da spasi život, ali rijetko ko ima vremena za to, pa ljekaru idemo samo kada nas nešto zaboli ili, još gore, kada je već prekasno, jer se prvi vidljivi simptomi pojedinih malignih bolesti kasno jave.

Pilot projekat besplatne sveobuhvatne preventivne zdravstvene zaštite građana, koji je u fazi pripreme u Banjaluci i trebalo bi da zaživi na jesen, mogao bi da postane revolucionaran način sprečavanja malignih oboljenja ne samo u Banjaluci, nego i u cijeloj RS.

Dom zdravlja Banjaluka će u narednom periodu odrediti starosne i polne kategorije građana koji će biti pozivani na besplatne preglede.

Takođe će biti određena i vrsta pregleda i tipovi oboljenja na koje će stanovništvo biti testirano.

Ako ovaj projekat zaživi, svaki potencijalno ugroženi građanin će biti pravovremeno pregledan i, ako ima potrebe, poslat na liječenje.

Poznato je da pravovremeno otkrivanje bolesti pospješuje i liječenje, jer je većina malignih oboljenja najčešće izlječiva ako se otkrije u početnoj fazi.

Pacijenti više neće morati da lutaju od doktora do doktora dok im se ne utvrdi dijagnoza, već će biti pozvani da dođu na screening.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije