Nezavisni stav

Borba za glasove i preko škole

Sanja Čakarević
Sanja Čakarević

Nije "Saga o Forsajtima" (poznata serija koju smo, valjda, svi gledali), ali jeste o Osnovnoj školi "Dositej Obradović" i prvom čovjeku Doboja Obrenu Petroviću. Traje i traje. Što se tiče učitelja i nastavnika, to je za njih završena priča. Oni neće više pred kamere, ali što se tiče gradonačelnika, izgleda da nije, jer nam predstoji sjednica Skupštine grada, na kojoj će ponovo biti otvorena ova tema. A sve je počelo tako bezazleno, čini mi se još na decembarskom zasjedanju lokalnog parlamenta, kada Vedran Gligorić, SP-ov odbornik, a ujedno i direktor škole nije mogao da obuzda temperament i emocije koje su ga savladale, pa se tokom rasprave i glasanja o budžetu predao više nego što su vladajući mogli da podnesu. Sve ostalo je istorija. Uslijedio je gradonačelnikov dopis školi, a potom i izjava da u istoj ima međunacionalne netrepljivosti, zbog čega će se odbornici pozabaviti njom. I krenulo je prepucavanje preko medija. Doduše, malobrojni su imali tu mogućnost da prenesu ono što je Petrović imao za reći, a i direktor škole se držao taktički, po strani. Poručuje da će se obratiti kada gradonačelnik uputi izvinjenje, a to se, ruku na srce, neće nikada desiti. Sve u svemu, borba za glasove je počela.

Iako će do rane jeseni i opštih izbora još mnogo vode proteći Bosnom, akteri ove priče su se odavno zagrijali, kreće odlučujući fajt, pa kom' opanci, kom' obojci.

Šta je, zapravo, stvarna pozadina cijele ove priče mogu samo nagađati. Tri-četiri teorije već kruže, a iza nekih od njih je podjela plijena, odnosno rukovodećih pozicija nakon lokalnih izbora, koju valjda vladajući nisu ispoštovali prema bošnjačkim partijama. Ova škola je možda samo kolateralna šteta, jer u toj obrazovnoj ustanovi nastavu pohađa 60 procenata đaka bošnjačke nacionalnosti, pa je pogodno tlo za potkusurivanje. A možda i nije. Ko zna šta se zapravo iza brda valja, ali činjenica je da umjesto o uspjesima đaka, pišem o njihovom DNK profilu i vječitom prebrojavanju krvnih zrnaca i etiketiranju ko je ko.

Hvatanje za međunacionalne odnose u nedostatku drugih argumenata mi je "omiljeni" adut političara. Ta fora je više izlizana, daj da odrastemo, da sazrijemo, da ne nasjedamo više na ovo. Pa, Doboj se deceniju i po hvali suživotom i tolerancijom, a sada se ko zec iz šešira izvlači priča o netrpeljivosti. U šta građani da vjeruju?! Da tolerancije nikada nije ni bilo ili da je netrpeljivost dobrodošla u izbornim godinama? E, to ćemo saznati u zadnjoj epizodi ove sage, koja se emituje tamo negdje u oktobru, kada se prebroje svi glasovi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije