Nezavisni stav

Brak SDA i DF-a

Sve je izvjesnije da će se sapunica "DF - SDA" uskoro završiti hepiendom za ove dvije stranke i da će sklopiti politički brak.

Naime, bliski saradnici Željka Komšića, lidera DF-a i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, odnosno visoki funkcioneri ove stranke sve su glasniji i određeniji kada je u pitanju pozicija ove stranke u budućoj vlasti na svim nivoima.

Većina njih traži da stranka izađe iz opozicione hladovine i preuzme odgovornost. Mišljenja su podijeljena, ali je većina onih koji smatraju da treba preuzeti odgovornost i ispuniti obećanje dato glasačima na opštim izborima održanim u oktobru prošle godine. I dok jedni tvrde da će DF, ukoliko uđe u vlast, izgubiti podršku glasača koju je do sada imao, drugi su mišljenja da će podršku izgubiti ukoliko ne uđu u vlast, pa i sa SDA.

Međutim, mjesecima se DF ponaša kao djevojka koja ima dvije simpatije pa je neodlučna kojoj da da prednost - "bh. bloku" ili SDA, jer se boji pogrešnih, odnosno loših odluka.

I dok Bakir Izetbegović, lider SDA, ponavlja da mjesta ima za sve i da je ta stranka spremna prepustiti neke resore svojim novim partnerima, ali da više neće čekati, nego će prihvatiti one koji žele saradnju, iz "bh. bloka" poručuju DF-u da konačno odluče i da će odluku prihvatiti kakva god ona bila.

U narednim danima bi predstavnici DF-a trebalo da sjednu, prelome i odluče s kim će sarađivati i politički djelovati. To već danima najavljuju visoki zvaničnici ove stranke. Međutim, nije isključeno da opet DF izađe u javnost bez konkretnih zaključaka i odluka kao što je to bilo i u prethodnim mjesecima.

Ipak, svi čekaju kraj ove političke sapunice, uvjereni da će se na kraju DF i SDA uzeti i tako staviti tačku na formiranje vlasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije