Nezavisni stav

Brucoška muka

Bojana Vučenović
Bojana Vučenović

Podatak da su brucoši Fakulteta za kozmetologiju i estetiku Banjaluka, nakon što su upisali, uplatili školarinu i već odslušali dio predavanja na prvoj godinu, saznali da im je ta godina studija već poništena, pokazuje da još postoji mogućnost upisa na nelicencirane studije i da prilikom odabira budućeg zanimanja treba otvoriti, kako se ono u narodu kaže, četvere oči.

Uprkos brojnim upozorenjima resornog ministarstva, koje prije početka svake školske godine upozorava da se dobro provjeri da li željeni fakultet ima licencu i da li radi po zakonu, često smo svjedoci situacija da se studenti nađu u neobranom grožđu kada saznaju da fakultet koji su upisali ne radi u skladu sa zakonom. Tako su se studenti Odsjeka kozmetologije i estetike na Fakultetu za kozmetologiju i estetiku Banjaluka našli u nezavidnoj situaciji kada su saznali da pohađaju studij koji bukvalno ne postoji.

S obzirom na to da je većina studenata na ovaj studij došla iz drugih opština i da su prisiljeni, pored školarine od 4.500 maraka po godini, plaćati stanarinu i ishranu da bi završili školovanje, našli su se u bezizlaznoj situaciji.

Ne znajući šta da rade i pitajući se da li uludo bacaju pare, odlučili su da pravdu potraže na sudu i da pokrenu tužbu protiv resornog ministarstva, inspekcije i navedenog fakulteta.

Slučaj izgleda još nije priveden kraju, a buduće studente još jednom treba upozoriti da se prije upisa na privatne fakultete dobro raspitaju i osiguraju od mogućih sličnih neugodnosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije