Nezavisni stav

Budućnost je u digitalizaciji

Vlada RS mijenja set zakona kako bi omogućila elektronsku registraciju preduzeća. To znači da biste uskoro iz fotelje uz dobru poslovnu ideju mogli da otvorite firmu pomoću računara s internet konekcijom i krenete u njenu realizaciju, a da pri tome izbjegnete gužve na šalterima i brojne nepotrebne procedure.

Dosad ste morali da prilažete razne potvrde i uvjerenja, a ubuduće, bar kako je zamišljeno, država će to raditi za vas.

Lakoća poslovanja je nešto čim se ova zemlja ne može pohvaliti, što govori i posljednja Doing Business lista Svjetske banke, gdje se BiH pozicionirala na 90. mjesto od 180 zemalja, tako da se na ovaj način pokušava napraviti koliki-toliki pomak.

Budućnost poslovanja je u digitalizaciji, a kada je ona u pitanju najveći problem zasad je što postoji veliki broj rješenja koja djeluju kao izolovano ostrvo, a ne kao cjelina pa se često, iako dobro zamišljena, u praksi ne mogu iskoristiti.

Ako se omogući elektronska registracija preduzeća, onda treba omogućiti i da se kompletna korespondencija između privrednika i države odvija u digitalnom obliku, kako bi se zaobišla administracija te uštedjeli novac i vrijeme.

Kada ćemo dostići taj nivo, malo ko može sa sigurnošću da kaže. U svakom slučaju, zaostajanje po ovom pitanju evropske zemlje ne praštaju, ali ni privrednici koji iz BiH posluju s evropskim zemljama, a koji moraju da se prilagođavaju.

Međutim, uzalud je ljudima na jednoj strani olakšavati posao kada se na drugoj strani otežava kroz razne parafiskalne namete, od kojih uglavnom nemaju nikakve koristi. Zato se stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta mora pristupiti sistematski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije