Nezavisni stav

CIK u v.d. mandatu

Pravda i zakon u Bosni i Hercegovini nikada neće nadjačati snagu moćnika, političara i onih koji te zakone kreiraju.

Postalo je potpuno normalno da se Ustav ne poštuje, pravila zaobilaze, zakon krši ili tumači kako kome odgovara i zato ne treba da čudi što iz ove države ljudi bježe glavom bez obzira i što niko ne vjeruje da će doći vrijeme kada će zakoni važiti za sve i kada će sudovi, tužilaštva i ostale institucije raditi "ni po babi ni po stričevima".

Šta mislite kako razmišlja mlad, obrazovan čovjek u BiH kad vidi da, recimo, Stjepan Mikić, član CIK-a, i pored navršenih 70 godina umjesto u penziji još sjedi u fotelji jer ga, zaboga, "štiti zakon"?

Ako se u BiH ovako nastavi, pored Mikića, uslove za penziju sa nekoliko godina isteklim mandatom mogli bi dočekati i još neki članovi CIK-a. Za dva mjeseca još trojici im ističe mandat, ali će, gotovo je sigurno, i pored toga sprovoditi lokalne izbore 2020. godine jer, zaboga, opet će ih "štititi zakon".

I sami članovi CIK-a, kojima su puna usta poštovanja zakona, pravila i procedura,  svojski se i iz petnih žila trude da ostanu tu gdje jesu i da još koju godinu, mimo zvaničnog mandata od sedam godina, ubiru koju platu, odu na neko egzotično putovanje i uživaju u privilegijama koje imaju.

Kako stvari sada stoje, ne treba da se sikiraju s obzirom na to da parlament BiH neće proraditi još koji mjesec, što će biti dovoljno da u foteljama ostanu godinu duže jer zakon kaže da se u izbornom periodu koji počinje najkasnije 150 dana od dana izbora pa do njegovog završetka ne mogu mijenjati članovi CIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije