Nezavisni stav

Čekanje pred šalterima

Hodnik prepun stranaka koje već dva sata čekaju onaj "jedan papir što im fali", spremnih na verbalni obračun ako se desi da neko samo kroči prema šalteru preko reda, a na šalteru tri službenika tamo gdje je nekad sjedio jedan, a ako se pitate zašto, ponekad zato da bi odbojnost prema strankama bila trostruko veća.

Ova slika je za građanina rezultat 17 miliona maraka uloženih u reformu javne uprave u BiH do današnjeg dana, a gdje su se za običnog čovjeka  promijenile jedino cijene potrebnih dokumenata, a u repertoar legendi je uvrštena još jedna, i to ona o  nekoj reformi.

Procedure za stranke u BiH u mnogim institucijama ne samo da nisu pojednostavljene, nego su i zakomplikovane, pa tako ono što se u "normalnom svijetu" riješi za 15 minuta, kod nas čekate najmanje dva dana.

Nije previše neophodno ni govoriti o tome da nam svake dvije godine prilikom izbora birokratski aparat raste, iako se konstantno ukazuje na neophodnost njegovog smanjivanja.

Ozbiljnost odugovlačenja procesa reforme javne uprave najbolje se vidi u tome što sve više ljudi kao razlog odlaska iz zemlje upravo navodi neefikasnost u svakodnevnim procedurama, poput toga da su za neka najobičnija dokumenta potrebna maratonska čekanja u redovima.

Takođe je opštepoznato koliko malo povjerenja građani imaju u institucije, čemu vjerovatno dobrim dijelom doprinose i netransparentnost istih i skrivanje činjenica koje bi po svim pravilima trebalo da budu dostupne javnosti.

Ono što je posebno apsurdno jeste to da se reforma javne uprave u BiH vuče već punih 12 godina, a kao razlog odugovlačenja ovog procesa navodi se nedostatak političke volje.

Tom frazom se pravdaju i neefikasnost, nefunkcionalnost, odugovlačenje i sve druge neregularnosti u bilo kojem procesu u BiH.

Na kraju krajeva, posljedice svih tih zastoja, kao i uvijek, snosi građanin, koji će i dalje biti prinuđen da stoji u redovima da bi dobio samo jedan papir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije