Nezavisni stav

Civilna zaštita FBiH

Ured za reviziju institucija BiH u posljednjih nekoliko sedmica prezentovao je više revizorskih izvještaja za institucije i preduzeća u FBiH. Poražavajuća je činjenica da je većina tih izvještaja ocijenjena s rezervom ili negativno i da je tako iz godine u godinu, a niti zakonodavna vlast niti pravosudne institucije nešto čine da se to promijeni.

U toku prošlog mjeseca prezentiran je izvještaj o radu Federalne uprave civilne zaštite, te je konstatovano da ova institucija, pored mahinacija sa javnim nabavkama, još nema plan za zaštitu ljudi i dobara, da demineri dobijaju dodatak i kada su na godišnjim odmorima i bolovanjima.

U Federalnoj upravi civilne zaštite revizori nisu mogli utvrditi ni da su se plate i naknade isplaćivale u skladu sa zakonom.

Revizori iz godine u godinu upozoravaju na iste stvari, a čini se da ni pravosudne institucije nisu zainteresovane da se bave izvještajima revizora.

Inače, poslovanje FCUZ-a bilo je i predmet posebne sjednice Parlamenta FBiH, smijenjen je i direktor FCUZ-a, upozoravano je na sporne javne nabavke, posebno nakon afere "Respiratori" kojom se bavi Tužilaštvo BiH, ali čini se da je i istraga o nabavci respiratora iz Kine "zapela", a vinovnici ove afere su na slobodi.

Iako mjesecima mediji, parlamentarci, a evo i revizori ukazuju na netransparentan rad FCUZ-a, čini se da to ne utiče na njih i da su zaštićeni od strane politika kojima pripadaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije