Nezavisni stav

Čovjek se liječi dok je zdrav

Koliko smo nemarni prema zdravlju, govori i podatak da ljekara ne vidimo po pet godina te da nakon što nam se desi neki problem krivicu svaljujemo na zdravstveni sistem, okruženje, porodicu, vremenske prilike...

Nekako je postalo uobičajeno da čovjek ovog doba krivca za sve svoje nedaće traži u nekom drugom, a najmanje u sebi samom.

Da pojedini ljudi zaista ne nalaze vremena čak ni za one osnovne stvari i da bi se i sam taj zdravstveni sistem mogao osloboditi bespotrebne papirologije, komplikacija, administracije - potpuno je jasno, ali takođe bi bilo dobro i da svi mi umjesto što ponekad vrijeme potrošimo na izležavanje ili ispijanje kafe, odemo ljekaru i provjerimo da li ta kafa škodi našem pritisku.

Ruku na srce, lijekovi i zdravstvene usluge za one najugroženije bi mogli biti pristupačniji i jeftiniji, ali i dalje smatram da smo svi mi pojedinačno najveći krivci jer ignorišemo vlastito zdravlje i ne posvećujemo pažnju prevenciji.

Koliko neozbiljno doživljavamo svoje probleme i zdravlje, govori i podatak da se građani ne javljaju ljekaru čak i kada imaju neke ozbiljne tegobe ili primijete da im nije dobro.

Koliko ovakvim postupcima možemo ugroziti sebe i svoje zdravlje, govore nam i iskustva mnogih koji bi u poodmakloj fazi bolesti dali sve na svijetu da su se ljekaru javili ranije i na taj način spasili svoj život.

Nikako da se naviknemo da učimo na tuđim greškama i da shvatimo da je pravovremeno javljanje ljekaru najvažnije što možemo učiniti za sebe u ovom turobnom vremenu, jer kako kaže ona stara - čovjek se liječi dok je zdrav, kada bolest nastupi kasno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije