Nezavisni stav

Crno zlato

U Bosni i Hercegovini u posljednjih dvadesetak dana došlo je do poskupljenja goriva pa je tako cijena litra goriva porasla i do 20 feninga.

Poskupljenje ovog energenta pumpadžije uglavnom pravdaju porastom cijene crnog zlata na svjetskom tržištu, a da li je bilo potrebe da za nekoliko dana ono poraste toliko, analitičari za energente smatraju da nije. Pumpadžije kažu da su morali dići cijenu goriva jer ako to ne urade nemaju nikakvu zaradu, te da nisu smjeli sebi dozvoliti luksuz da idu u minus. I analitičari smatraju da je gorivo trebalo da poskupi, ali ne toliko, već da je skok trebalo da bude manji.

S druge strane, vozačima nikada nije mila vijest kad saznaju da cijena ovog energenta ide prema gore. Kad čuju da nafta poskupljuje, osjećaju se kao da ih je polio hladan tuš jer znaju da će im to iz novčanika izbiti koju marku više. Nije im svejedno, ali pošto auto više nije luksuz nego potreba, onda će oni na nečemu drugom "uštinuti" kako bi u svog četvorotočkaša usuli gorivo i obavili neku obavezu za koju je on neophodan.

Svima nama je jasno da čim raste potreba za nekim proizvodom da njegova cijena raste. To je zakon tržišta, ali svi mi bi trebalo da imamo mjeru kada je u pitanju cijena neke robe.

Bilo kako bilo, svi imaju svoje za i protiv poskupljenja goriva. Ali, jedno je sigurno: niko ne bi trebalo da, pogotovo u vrijeme pandemije virusa korona, basnoslovno zarađuje dok drugi gledaju kako da u ova turobna vremena prežive od prvog do prvog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije