Nezavisni stav

Dalek put do Evrope

Bosna i Hercegovina u zemlje EU može izvoziti piletinu, ali ne može jaja. Iako su u pitanju dva usko vezana proizvoda, ovaj drugi daleko je od evropske trpeze, ili tave, kako god.

Razlog tome je što Evropa još nije prihvatila nacionalni program kontrole salmonele, a koji je jedan od osnovnih uslova da bi se rampa za izvoz podigla.

Prevedeno na narodni jezik, traži se kontrola zdravlja životinja, tačnije praćenje i jasan lanac odgovornosti u svim fazama proizvodnje, a što zasad još nije slučaj.

Dok u EU i dalje važu po ovom pitanju, peradari su svoje pogone u potpunosti prilagodili zahtjevnim standardima, a što znači da i domaći potrošači konzumiraju kvalitetne proizvode.

Dobro je to što im je domaće tržište primarno pa bi evropsko služilo samo kao opcija za eventualne viškove, a u slučaju da posao dobro krene moglo bi doći i do povećanja proizvodnih kapaciteta.

To znači da bez nekog ogromnog pritiska mogu da čekaju rasplet situacije.

Takođe, treba biti realan i svjestan da evropski potrošači nisu pretjerano zainteresovani za naše proizvode, a što se pokazalo kroz izvoz voća, povrća, mlijeka i drugih životnih potrepština, gdje se niko od domaćih izvoznika nije obogatio.

Jednostavno, prioritet daju svojim proizvođačima, kojih ima u izobilju, a koji ni cjenovno ne odstupaju previše. Nije ni logično da, primjera radi, neki Nijemac prednost daje jajetu iz Donjeg Žabara, a ne svom domaćem, sa farme udaljene od grada desetak kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije