Nezavisni stav

Dalje prste od naših para

​Holandski premijer Mark Rute na posao dolazi biciklom, a kod nas je vijest dana, ako ne i sedmice, to što su vijećnici Donjeg Vakufa odlučili da budžetskih 25.000 maraka, predviđenih za finansiranje političkih stranaka, preusmjere na studentske stipendije.

U siromašnoj državi, gdje je prosječna plata višestruko manja od troškova života, svi smo sa oduševljenjem pozdravili vijest da će političari male opštine u Srednjobosanskom kantonu, novac građana dati - građanima. Kao da su izdvojili iz svojih džepova!

Strankama bi trebalo zabraniti da se finansiraju budžetskim novcem, ali se malo ko za to ozbiljnije založio. Dalje prste od naših para, poruka je koju bi, za početak, stranačkim vojnicima trebalo da pošalje uspavana akademska zajednica.

Međutim, kupovina skupih limuzina za političare, kojim plaćamo i iće i piće, te luksuzna putovanja i hotelske smještaje, ovdje se shvata kao nešto sasvim uobičajeno.

I na sve to, ogromna većina lokalnih zajednica iz svojih skromnih budžetskih kasa izdvaja novac za (ne)rad političkih partija.

Donji Vakuf nije usamljen primjer. Recimo, ove godine će stranke iz budžeta Zenice dobiti ukupno 150 KM, a plan je da im se dogodine isplati samo 15 maraka. Osim toga, pojedini parlamentarci, načelnici i odbornici su se odrekli (dijela) plate. Ali takvih primjera je premalo, možda par procenata. Spadaju u statističku grešku.

Političare s razlogom bije glas da su pohlepni. Pripisuju im i mnoge druge osobine, ali u njima dominira želja za novcem.

Zato je preoptimističan svako ko pomisli da će se na vijećnike iz Donjeg Vakufa  masovnije ugledati ostali zvaničnici. Oni kroje zakone, odluke, sudbinu stanovništva. Na našu štetu, a u svoju korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije