Nezavisni stav

Davno prohujali rokovi za vlast

​Davno su prošli svi rokovi da se na nivou BiH i Federacije BiH implementiraju rezultati opštih izbora koji su okončani u oktobru 2018. godine. Bliži se tačno godina dana od opštih izbora u BiH, a stranke pobjednice ne mogu da se dogovore na koji način će implementirati rezultate i konačno uspostaviti vlast.

Već mjesecima jedni druge ucjenjuju i izmišljaju nove razloge zbog kojih ne mogu uspostaviti izvršnu vlast.

I dok nema izvršne vlasti na nivou institucija BiH, ali i u Federaciji BiH, zakonodavna vlast je na "klimavim nogama".

Stranke koje su "koalirale" (SNSD, SDA, HDZ BiH) ne mogu čak ni da se dogovore da zakažu sjednice Kolegija Parlamenta BiH, a kamoli da održe sjednicu.

Od oktobra prošle godine do danas održane su samo ukupno četiri sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH ne računajući one konstituirajuće.

Ni u Federaciji nije bolja situacija, jer se sjednice zakazuju, a dnevni redovi konstantno padaju, jer nema podrške ni partnera.

Tri lidera (Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović) nekoliko puta su sjedali, potpisivali principe, utvrđivali ih, ali bi neko od partnera uvijek izigrao dogovor. U ovom slučaju, najčešće je to bila SDA.

Nikome još nije jasno kakvi su ciljevi SDA zaista i kako će na kraju završiti sve ovo.

Jedino izvjesno je da je izvršna i zakonodavna vlast blokirana već mjesecima, a da važna pitanja čekaju na odgovore.

Za to vrijeme parlamentarci uredno primaju plate, troše budžetski novac na visoke telefonske računa, putovanja, a zvanično ne rade. I niko, čini se, za to neće odgovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije