Nezavisni stav

Dernek od 300.000 KM

Agencija za zračni promet BiH (BHANSA) 5. decembra je preuzela kontrolu bh. neba. Tim povodom ova agencija, koja je uzgred organizacija koja izvještaje o poslovanju podnosi najvišim zakonodavnim organima u BiH i čija sredstva idu u budžet BiH, za dernek kojim je proslavila preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom BiH potrošila je ni manje ni više nego 300.000 KM.

Ne sporimo da je preuzmanje kontrole zračnog prostora od strane države značajan događaj, ali sporna je činjenica da se u zemlji iz koje odlaze i mladi i stari zbog raznih razloga za dernek potroši 300.000 KM, što bi mogao biti budžet da se u zdravstvene i obrazovne institucije zaposli stručan kadar i da se obezbijede sredstva za rad. Tim novcem, recimo, mogla bi se liječiti naša bolesna djeca, jer smo svakodnevno svjedoci po društvenim mrežama i medijima da se sakupljaju pare za njihovo liječenje. Svjedoci smo i da su rezultati prvog PISA test koji su radili petnestogodišnjaci u BiH katastrofalni, da su naša djeca nedovoljno spremna za stvarni svijet, da ne mogu na pravi način da apsorbuju informacije, da nisu spremna na logično promišljanje.

Da situacija bude i gora, neki zaposlenici u BHANSA spremni su da brane ovakav postupak Uprave i menadžmenta, pa kažu: "Znate li koliko mi zaradimo na mjesečnom i godišnjem nivou?" Znamo, a isto tako sad znamo koliko ste spremni potrošiti.

Prestrašno je da je obrok po osobi na derneku koštao 300 KM, takvu bahatost nismo očekivali, iako znamo na koji način i po kojim principima funkcioniše sve u ovoj državi.

Sramotno je da se za ovakvo rasipništvo traži opravdanje, pa se čak i napadaju parlamentarci koji su se usudili da tu vijest objave na svojim društvenim profilima.

U državi u kojoj većina građana jedva preživljava, u kojoj roditelji maštaju kako će djete "otpremiti" u neku zapadnu zemlju, u državi u kojoj migranti lutaju ulicama, poderani, prljavi i gladni, u kojoj svaki lokalni kabadahija ima svoju nahiju i postavlja svoja pravila, previše je još čitati i o tome kako se za jedan dernek potroši 300.000 KM.

Šta reći nego ovo je fajront i ko zadnji izađe neka ugasi svjetlo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije