Nezavisni stav

Diplome

Prije nekoliko godina jedan iskusni strani diplomata mi je rekao da je njihov posao u BiH uvijek bio da se bore za interese svoje zemlje, ali da su očekivali da će preko puta stola imati ljude koji će isto tako biti spremni da se bore za interese svoje.

Diplomate, kako mi je rekao, obično dobiju zadatak da se izbore za tri ili četiri prioriteta koje im postavi njihova prijestonica. Tokom svog angažmana u zemlji domaćina na kraju se uspiju možda izboriti za jedan, a njihovi domaćini od svojih tri ili četiri prioriteta možda naprave jedan ustupak, koji "kompenzuju" ustupcima koje su dobili od suprotne strane. I tako, u principu, funkcionišu međunarodni odnosi.

Prećutao je, ali bilo je jasno iz onog što mi je govorio, da su suviše često preko puta imali posla s ljudima koji nisu imali ni znanja ni iskustva da se bore da zastupaju stavove svoje zemlje i svog naroda. I zato svaki put kada čujem naše građane koji se bune da EU, SAD, Njemačka, Hrvatska ili neka druga zemlja "ne brinu o interesima BiH", sjetim se izjave ovog starog diplomate.

Diplomatija je jedan od najzahtjevnijih poslova u državnoj službi. Diplomatija je zanat koji se peče dugogodišnjim radom i ulaganjem u mlade ljude koji se šalju u svijet da uče, da stiču iskustva i da sklapaju mreže poznanstava širom svijeta kako bi nakon 20 ili 30 godina konačno stekli dovoljno iskustva da stanu na prvu liniju odbrane svoje zemlje.

"Nezavisne" su otkrile da je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković doktorsku diplomu stekla na fakultetu bez referenci i reputacije, koji je američka vlada zatvorila zbog toga što je služio kao mašina za štancanje diploma. Naravno, slučaj ministarke Turković nije jedini. Javna administracija na svim nivoima puna je službenika sa sumnjivim diplomama, sumnjivim znanjima i sumnjivim iskustvima. U zemlji u kojoj je partijska knjižica jedini bitan kriterijum za napredovanje u karijeri, građani se nemaju čemu nadati. Besmisleno je ulaziti u debate "zašto ste provjerili moju diplomu, ali niste provjerili 'njegovu' ili 'njenu'", kada živimo u zemlji u kojoj je partijska knjižica samo promijenila boju.

Najbolji način da se ovo pitanje jednom za svagda riješi je da se javno objave sve diplome svih javnih službenika. Ja sam za, hoćete li vi za to glasati?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije