Nezavisni stav

Diplomi se u znanje ne gleda

Završiti državni fakultet na pošten način, bilo gdje, pa i u BiH, znači danonoćno grijanje stolice, brigu, stres, požrtvovanost, nerviranje, odricanje.

Steći instant diplomu, bilo gdje, a pogotovo u BiH, lako je ako imate puno para i malo vremena.

Tako se bar može zaključiti na osnovu najnovije akcije "Pero", kojoj je prethodila istraga, a tokom koje je prikriveni istražilac kupio fakultetsku diplomu Ekonomskog fakulteta, za šta mu je trebalo svega 30 dana "studiranja", dok je za srednjoškolsku potrebno svega pet do 10 dana.

Tokom te akcije, u režiji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uhapšeno je 20 osoba, ali nikog neće začuditi ako se svi oni ubrzo nađu na slobodi, po principu sportskog ribolova - upecaj pa pusti.

Osumnjičenima se, da podsjetim, stavlja na teret da su od 2014. do danas pronalazili lica te im za pare nabavljali različite sertifikate, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome. Radi se o brojci od nekoliko hiljada diploma, što je, u najmanju ruku, skandalozno i katastrofalno.

Najgore od svega je što je, uvjeren sam, dobar dio ljudi s ovim spornim diplomama završio na budžetskim jaslama i plaćamo ih svi mi. U svijetu se poklonu u zube ne gleda, a kod nas - diplomi u znanje.

I nije uopšte rijetkost da oni s legalno završenim školovanjem završe na birou, a oni drugi, koji su status dipl. stekli na sumnjiv način, imaju dobro plaćeno radno mjesto.

Sigurno odlično zarađuje i Osman Mehmedagić Osmica, generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, koji je prije nekoliko dana ostao diplome, pošto mu je poništena ona koju je stekao na privatnom univerzitetu u Banjaluci. U Sarajevu mu se, pretpostavljam, nije svidio nastavni plan i program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije