Nezavisni stav

Divljanje bez vozačke dozvole

Akrobacije za volanom nisu ništa novo jer živimo u eri kada su lude vožnje hit na internetu, a mladi se dive majstorima vožnje koji izvode opasne akrobacije na točkovima.

Ipak, ko dobro razmisli, zna koliko su sekunde presudne da nešto pođe po zlu.

Koliko se takvi snimci brzo šire, najbolje pokazuje svjež primjer kada je mladić iz Banjaluke bez vozačke dozvole, bježeći od policije, skrenuo u ulicu namijenjenu pješacima i spustio se niz stepenice banjalučke "Tržnice".

Sve se odigralo noću, a već ujutro snimak se munjevito raširio ne samo u gradu, već i u regionu, a vještom vozaču pojedinci su još i čestitali na snalažljivosti i "majstorskom" spuštanju niz stepenice.

Razmislimo samo koliko života je puka sreća spasila, budući da je bio vikend i da je taj dio ulice pun omladine, kao i da mnogi koriste upravo stepenice gradske "Tržnice" za prečicu.

Krv mi se sledi kad pomislim da su samo čudom bile puste stepenice niz koje se stari pežo gotovo u sekundi spustio, a telefoni akrobaciju snimali sa svih strana.

Ako uzmemo u obzir da su u autu bila trojica mladića koja su bježala od policije nedozvoljenom ulicom prepunom omladine, uz to su se spustili stepenicama na kojima pukom srećom nije bilo nikoga, koliko njih je zapravo moglo izgubiti glavu u ovom nezrelom i nepromišljenom potezu "mlađanog akrobate za volanom" koji je pritom bio pod dejstvom alkohola.

Nije on jedini koji vozi bez dozvole, ali na kraju vozačka dozvola nije ni presudna jer je na ulicama mnogo onih koji izazivaju opasnost iako posjeduju dozvolu.

Koja je svrha stavljanja glave u torbu jer zaključili smo da mladi vozač nije ugrozio samo svoj  život, već i život svojih saputnika i drugih ljudi na ulici?

Policija ga je vrlo lako identifikovala i snosiće posljedice, odnosno platiti kaznu, ali ko bi platio život ili više njih?

Ono što bi javnost trebalo da zabrine više od ovog slučaja je podržavanje opasne vožnje od strane omladine i podsticanje na takva djela, a  znamo da su "u modi" opasni trendovi na društvenim mrežama i da mladi zarad popularnosti i famoznog lajka često rizikuju živote, svoje, ali i tuđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije